2013. december 01. 7:30

Ferenc pápa a szegénységről, a piacokról és a gazdasági növekedésről

Ferenc pápa első saját dokumentuma, az Evangelii Gaudium című apostoli buzdítás kritikus hangon szól a piacokról és a jelenlegi gazdasági rendszerekről, amely kritika közgazdász körökben is komoly visszhangot váltott ki. A héten megjelent dokumentum kapcsán Samuel Gregg, az amerikai Acton Intézet deklaráltan katolikus kutatójának véleményét ismertetjük.

Ferenc pápa elítéli a piacok teljes autonómiáját, Samuel Gregg ugyanakkor úgy látja, hogy egyik államban sem valósul meg ez az autonómia, az államok ugyanis a megtermelt jövedelmek egy jelentős részét - harmadát-felét - elvonják még a piacgazdasági elveket valló nyugati államokban is.

Egy másik pápai megállapítás, mellyel a közgazdász vitába száll, a jövedelemelosztással kapcsolatos. Ferenc pápa szerint igazságosabb elosztásra lenne szükség, ez ugyanis a szegénység és az éhezés egyik fő oka. Samuel Gregg ugyanakkor úgy látja, hogy sokkal nehezebb csökkenteni a szegénységet, mint azt a legtöbben gondolják. Nemzetközi szinten például az államok közti segélyek nem alkalmasak erre a célra.

Samuel Gregg úgy látja, hogy az Evangelii Gaudium számos megállapítása megkérdőjelezhető, ezzel együtt „csodálatos dokumentumnak" nevezi a pápai írást, és hangsúlyozza, hogy maga Ferenc pápa is arra ösztönöz, hogy merjünk őszintén és nyíltan kritikát mondani a körülöttünk lévő világról.

Samuel Gregg írása itt olvasható teljes terjedelemben.