Tanulmányok, előadások

Finnország véget vet az alapjövedelem kísérletnek

2018. április 26. 14:31:10
Finnország 2017-18-ban egy kétéves program keretében teszteli a feltétel nélküli alapjövedelem hatásait, a hírek szerint azonban a kísérletnek "élesben" nem lesz folytatása.


Ahogy arról korábban írtunk, a finn Társadalombiztosítási Intézet (KELA) 2 évig - 2017-2018 - mintegy 2000 finn munkanélkülinek biztosít 560 eurós havi jövedelmet feltételek nélkül, vagyis függetlenül attól, hogy az érintettek időközben munkába állnak-e. A kísérlet során elsősorban azt vizsgálják, hogy a feltétel nélküli havi jövedelem milyen hatással van a munkanélküliek vállalkozási kedvére, munkamoráljára.

Bár korábban a KELA jelezte, hogy eredményeket csak a kísérleti időszak lejárta után közöl, a hírek szerint a kormány időközben úgy döntött, hogy a kétéves időszakot követően - a KELA folytatást, sőt bővítést szorgalmazó javaslata ellenére - a programot leállítja, a feltétel nélküli alapjövedelmet pedig a gyakorlatban széles körben nem alkalmazza.

Az elmúlt években széles körű vita folyt arról, hogy az emberiség hogyan kezelje a technológiai munkanélküliség és a jövedelmi egyenlőtlenségek problémáját, és bár sokan a feltétel nélküli alapjövedelemben látják a megoldást, egészen biztos, hogy a finn program leállítása a kétkedők hangját erősíti majd.


A Guardian cikke, amely beszámol a finn programról, itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra