Tanulmányok, előadások

Fókuszban a nemzetközi mérési rendszerek megbízhatósága

2019. július 24. 14:47:11
Kielégítik-e a tudományosság legalapvetőbb követelményeit a nemzetközi mérési rendszerek adatforrásai, a válaszadók összetétele, a számítási módszertan, valamint a mérő szervezetek függetlensége? A Pénzügyi Szemle 2019. évi 3. számában publikálásra kerülő tanulmányok ezt a kérdést vizsgálják majd.


Ma már evidenciának tartjuk, hogy a kormányzás teljesítménye, a korrupció szintje, a gazdaság versenyképessége, vagy akár a tudományos innováció is, mind számszerűen mérhető jelenségek.

A mérés nyomán gyakran ország rangsorokat készítenek, a rangsor egyszerű, könnyen befogadható üzenetet közvetít, amellyel ezért a sajtó is szívesen foglalkozik. A nyilvánosságban egy ország korrupciós percepciós index szerint elért eredményét ma már gyakran a GDP növekedés mértékével együtt közlik. Ezzel párhuzamosan a versenyképességi rangsorok is egyre inkább a gazdaságok átfogó minősítésének az eszközévé válnak.

Az ország rangsorok befolyásolják a közvéleményt, a döntéshozókat és a befektetőket is. A nemzetközi rangsorokban elért gyenge eredmény ezzel párhuzamosan megbélyegző hatású, súlyos hátrányt, adott esetben pénzben kifejezhető károkat is okozhat az értékelt országoknak.

Ezért döntő jelentősége van annak, hogy mennyiben tekinthetőek a nemzetközi rangsorok tudományosan megalapozott méréseknek, hitelesen informálják-e a szakmai közvéleményt és szilárd kiindulópontot jelentenek-e a közpolitikai beavatkozások tervezéséhez? A megbízható mérés a kitűzött célok elérésének nyomon követése szempontjából is nélkülözhetetlen.

 

Fókuszban a nemzetközi mérési rendszerek megbízhatósága

 

A Pénzügyi Szemle következő számának fókuszában ezért a mérés megbízhatósága és a nemzetközi mérőrendszerek hitelessége áll.

A folyóirat 2019. évi 3. számában közre bocsátott tanulmányok azt vizsgálják, hogy a nemzetközi mérési rendszerek adatforrásai, a válaszadók összetétele, a számítási módszertan, valamint a mérő szervezetek függetlensége kielégíti-e a tudományosság legalapvetőbb követelményeit, megalapozza-e azt, hogy a tárgyalt nemzetközi mérések hiteles és tudományosan is felhasználható eredményeket hozzanak.

A Pénzügyi Szemlében megjelenő cikkek ezeket a kérdéseket egyebek mellett a Transparency International Corruption Perception Indexe, a Világgazdasági Fórum Versenyképességi rangsora, valamint a nemzetközi hitelminősítők értékelései esetében is megvizsgálják. Hazai és külföldi szerzők tárják föl a költségvetési átláthatóság mérésével, illetve a tudományos teljesítmény számszerűsítésével kapcsolatos módszertani kérdéseket is.

A Pénzügyi Szemlében közölt írások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a döntéshozók és a szakmai közvélemény hiteles és megbízható, tudományosan is felhasználható információforrásokat azonosítson be.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra