Tanulmányok, előadások

Fókuszban a pénzügyek szubjektív aspektusai - Megjelent az új Pénzügyi Szemle

2019. július 5. 07:57:40
A Pénzügyi Szemle legújabb száma a pénzügyek szubjektív aspektusait helyezi középpontba. Cikkeink ezúttal olyan kérdéseket vizsgálnak mélyebben, mint a pénzügyi területen dolgozók személyiségjegyei, a biztosítási fogyasztóvédelem hazai sajátosságai, a nyereségmenedzsment és pénzügyi nehézségek kialakulásának valószínűsége, a tőzsdei bevezetések árfolyammozgásai a részvényeladási tilalom időszakában, illetve a negyedéves jelentések meglepetéshatása. További három tanulmány témái: rendszerkockázati dimenziók a magyar banki és biztosítási szektorban, az IMF és az ESM összehasonlítása, illetve a fejlesztési bankok szerepe a koreai gazdaságfejlesztési politikában.

A 2019/2-es szám a ide kattintva érhető el.

Fókusz

Juhász István "Pénzügyi területen dolgozó értékesítők személyiségvizsgálata" című tanulmányában azt vizsgálja, hogy vajon van-e eltérés a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ágban dolgozó üzletkötők személyisége és az "átlag" magyar állampolgár személyisége között.

Banyár József és Turi Petra "A biztosítási fogyasztóvédelmi szemlélet evolúciója Magyarországon" című tanulmánya a biztosítási fogyasztóvédelem hazai, nemzetközi trendeken és követeléseken túlmenő megoldásait vizsgálja konkrét példákon keresztül.

Amina Malik és szerzőtársai "Nyereségmenedzsment és pénzügyi nehézségek kialakulásának valószínűsége a bankoknál" című tanulmányukban a pénzügyi nehézségek és a diszkrecionális elhatárolások alkalmazása közti kapcsolatot vizsgálják, húsz, a Pakisztáni Értéktőzsdén jegyzett kereskedelmi bank nyereségmenedzsment gyakorlata alapján.

Kecskés András "A tőzsdei bevezetések árfolyammozgásai a részvényeladási tilalom időszaka alatt" című írásának fő kérdésfelvetése, hogy az innovatív iparágakban a nyilvános részvénykibocsátások, vagyis a tőzsdei bevezetések sikeressége és az első hat hónapban tapasztalható árfolyammozgások között található-e összefüggés. A tanulmány kiindulási pontja, a hatékony piacok elméletének vizsgálata, valamint a másodlagos stabilizációs eszközök típusainak elemzése.

Rácz Dávid Andor és Huszár Gergely "Negyedéves jelentések meglepetéshazása S&P 500 indexelemekre" című tanulmánya a vállalatok által közzétett negyedéves jelentések részvényárfolyamra kifejtett hatását vizsgálja: (1) a közzétett egy részvényre jutó eredményben megmutatkozó meglepetés azonnal beépül-e az árfolyamokba, és (2) megfigyelhető-e eltérés az általános részvénypiaci és a bizonytalanabb értékeltségű technológiai vállalatok szektorai között az árreakció tekintetében?

Tanulmányok

Szüle Borbála "Rendszerkockázati dimenziók a magyar banki és biztosítási szektorban" című tanulmánya a pénzügyi intézmények rendszerkockázatának elemezve a hozamok együttmozgását jellemző indikátorokra fókuszál. A tanulmány a sokdimenziós skálázás módszerével hasonlítja össze a hozamok főbb jellegzetességeit a banki és biztosítási szektorban.

Kiss Gábor Dávid és szerzőtársai "Az IMF és az ESM összehasonlítása, az euróövezet kötvénypiaci felárainak példáján" című művükben összehasonlítják az IMF és az ESM hitelezési tevékenységét és annak intézményi hétterét, majd megvizsgálják, miként befolyásolták a német benchmarkhoz mért hozamprémium változását az EFSF-ESM-források kiutalása.

Neszmélyi György Iván "A fejlesztési bankok szerepe a Koreai Köztársaság gazdaságfejlesztési politikájában" című tanulmánya a Koreai Köztársaság gazdaságfejlesztési politikájába nyújt betekintést, azon belül is elsősorban a fejlesztési bankok tevékenységét, szerepét vizsgálja.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra