Tanulmányok, előadások

Fókuszban a vállalkozások: Hol, mennyire könnyű megfelelni a szabályoknak?

2018. december 14. 08:01:12
A Világbank egy érdekes elemzésben arra a kérdésre ad választ, hogy a különböző szabályoknak történő megfelelés szempontjából mennyire könnyű vállalkozást indítani, illetve működtetni. Magyarország a vizsgált 190 ország közül az 53. helyen végzett.


Zökkenőmentes elindítani egy vállalkozást? Könnyű hitelhez jutni, beköttetni a közműveket, megszerezni az építkezéshez szükséges engedélyeket és bejegyeztetni a tulajdont? Egyszerű az adófizetés és bevallás folyamata, könnyű megfelelni a munkaerőpiaci szabályoknak? Be lehet tartatni a szerződéseket, jól működnek a bíróságok? Ezek és ehhez hasonló szempontok képezik alapját a vizsgálatnak, melynek során a Világbank összesen 11 faktor alapján pontozza és rangsorolja a 190 országot.

Fontos megemlíteni, hogy a felmérésben nem azt vizsgálják, hogy hol mennyire hatékonyan, sikeresen vagy épp nyereségesen működnek a vállalkozások, csupán azt, hogy hol mennyire könnyű vagy nehéz megfelelni az előírásoknak és betartani a szabályokat. Az eredmények a következő ábrán - vagy a lenti ábrára kattintva - láthatóak.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Zsinórban harmadik éve Új-Zéland végzett az élen a felmérésben, majd következik Szingapúr és Dánia. A TOP10-ben rögtön van két vaskos meglepetés, a hatodik Grúzia és a tizedik Macedónia személyében. Szemet szúrhat még Ruanda 29. helyezése, Oroszország 31. pozíciója, vagy az, hogy Svájc például csak a 38., Luxemburg pedig csak a 66. a sorban. Magyarország a nemzetközi összevetésben az 53. helyen végzett.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra