Tanulmányok, előadások

GDP-körkép: Magyarország egy szinten Nevadával

2019. március 28. 11:19:45
Képzeljük el, ha Magyarország az USA egyik önálló állama lenne, vajon az általunk előállított érték hogyan viszonyulna a többi állam által termelt GDP-hez? Melyik amerikai állammal lennénk egy szinten? Egy érdekes térképből mindez kiderül.


Mark J. Perry, a University of Michigan professzora készített egy igencsak szemléletes ábrát arról, hogy az USA 51 állama - köztük önálló államként szerepeltetve a fővárost, Columbia Kerületet - mely országokkal állított elő közel azonos mértékű GDP-t 2017-ben. Az eredmények a lenti ábrán láthatóak - nagyításhoz klikk a képre -, pirossal kiemelve Magyarországot, amely a 2017-ben dollárban mért 152 milliárdos GDP-jével Nevada állammal került párba. Hazánk ezzel az értékkel 2017-ben az USA 33. legnagyobb GDP-jél előállító állama lett volna.

A legnagyobb értéket előállító amerikai állam, azaz Kalifornia az Egyesült Királysággal van egy szinten GDP tekintetébe, míg Texas Kanadával, New York állam pedig Dél-Koreával. Az ábrát szemlélve megdöbbentő, hogy a világ legnagyobb gazdasága milyen elképesztő mértékű GDP-t képes megtermelni, annyit, mint 51 önálló, többségében fejlett gazdasággal rendelkező ország.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Mark J. Perry a hatékonyságot is igyekszik érzékeltetni, hangsúlyozva, hogy a közel azonos mértékű GDP-t Kalifornia 19,3 millió munkavállalóval érte el, miközben az Egyesült Királyságnak ehhez 33,8 millió dolgos kézre volt szüksége. Ugyanez az összehasonlítás még megdöbbentőbb, ha a mérleg serpenyőjébe egy feltörekvő országot teszünk: Florida a maga 10,1 millió főt számláló humántőkéjével állít elő akkora értéket, mint Indonézia, a rendelkezésére álló 127 milliós munkaerő bázisával.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra