Tanulmányok, előadások

Globálisan 800 millióan éheznek - A csúf élelmiszer lehet a megoldás

2018. augusztus 22. 14:49:55
Az emberiség több mint tíz százaléka, mintegy 800 millió ember rendszeresen éhezik, miközben a globálisan megtermelt élelmiszer mintegy harmada sosem kerül az asztalra. Ezek a számok jelentősen csökkenthetők lennének, ha felhasználnánk, megennénk azt is, ami csúnya - vonja le a következtetést a National Geographic elemzése.


A lenti ábra mutatja, hogy globálisan a megtermelt élelmiszer hány százaléka vész kárba, fentről lefelé haladva látható, hogy a gabonafélék 29 százaléka, a gyökérzöldségek 46 százaléka, az olajos magvak 22 százaléka, a zöldség és gyümölcsök 45 százaléka, a húsok 21 százaléka, a halak és tengeri gyümölcsök 35 százaléka és a tejtermékek 17 százaléka sosem kerül elfogyasztásra.

A feltörekvő világban elsősorban az ellátási lánc elején, vagyis a nem megfelelő termelés, aratás, tárolás és szállítás miatt képződik a veszteség - az ábrán rózsaszíntől a liláig látható ez a folyamat -, míg a fejlett országokban a folyamat végén, azaz a kereskedelem és a fogyasztás fázisaiban.

 

 

A feltörekvő országokban a veszteségek a technológia fejlesztésével csökkenthetők, míg a fejletteknél elsősorban a háztartások szemléletváltozásától várható előrelépés. A fejlett világban - így természetesen az Európai Unióban is - többnyire azért keletkeznek a veszteségek, mert vagy túl sok élelmiszert vásárolunk és tartunk az otthonunkban, vagy azért, mert az élelmiszer egy jelentős része esztétikai okokból soha nem is kerül a polcokra.

A National Geographic szerint a fogyasztói szokásoknak és elvárásoknak indokolatlanul sok élelmiszer, elsősorban zöldség és gyümölcs esik áldozatul, melyeket a kereskedők nemes egyszerűséggel azért nem teszik ki a polcokra, mert azok csúnyák. Ezek az élelmiszerek sok országban nem kerülnek felhasználásra, vagyis a mezőgazdaság természetes veszteségét képezik. Az ENSZ szakértői szerint a fenti 800 milliós - egyébként trendszerűen ereszkedő - szám jelentősen csökkenthető lenne, ha ennek az élelmiszernek csak egy töredékét "meg lehetne menteni", vagyis meg lehetne találni a csúf élelmiszer útját a rászorulók asztaláig.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövidítés itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra