Tanulmányok, előadások

Globalizáció: túl vagyunk a csúcson?

2020. május 29. 08:00:01
A 2008-as pénzügyi válság előtti évtizedek a globalizáció folyamatos erősödéséről szóltak, az elmúlt évtizedben azonban négy komoly "ütést" is kapott a korábbi megtörhetetlennek látszó trend, és a jelenlegi tendenciák alapján úgy tűnik, hogy a globalizáció - legalábbis egyelőre - elérte csúcsát.

A négy globalizációs sokk sorrendben a 2008-as pénzügyi összeomlás és az utána következő globális recesszió, majd a Brexit, az amerikai-kínai kereskedelmi háború és végül a koronavírus miatti globális bezárkózás voltak.

Utóbbi hatásairól egyelőre nehéz megbízható becslést közölni, a WTO is igen széles tartományba, 13 és 32 százalék közé teszi a globális kereskedelem GDP arányában mért visszaesését, hozzátéve, hogy a gyors felpattanás természetesen valószínű. De hogy ez visszaállítja-e a globális kereskedelem fejlődését a korábbi pályára, az már erősen kétséges. A lenti ábrán a globális kereskedelem GDP-hez mért aránya látható 1970-től napjainkig a Világbank adataira alapozva.

Globalizáció: túl vagyunk a csúcson?

Az ábrából látszik, hogy az 1970 és 2008 közötti meredek felívelést a pénzügyi válság derékba törte, amely korábbi tendenciához egészen a koronavírus kitöréséig nem sikerült visszatérni, a 2008-2018 közötti időszakot is inkább egy stagnáló arányszám jellemezte. A koronavírus hatása még nem szerepel a grafikonon, de még ha a WTO által használt legoptimistább becsléssel, a 13 százalékos visszaeséssel számolunk is, akkor is a 2008 utáni mélypont alá esik majd vissza a globális kereskedelem GDP-hez mért aránya.


Az eredeti cikk itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra