Tanulmányok, előadások

Gyorsaságunk okozhatja a következő válságot?

2018. szeptember 26. 11:20:18
Paul Virilio francia filozófus szerint - akiről az MNB Tanszék Blog emlékezett meg - a mai társadalmakat fenyegető legfundamentálisabb veszély a folyamatok gyorsulásából adódik, a fő kérdés pedig az, hogy a pénzügyi stabilitással foglalkozó hatóságok tudják-e megfelelően kezelni a megváltozott környezetből adódó kockázatokat. Ha nem, az könnyen újabb válsághoz vezethet.


Múlt héten helyezték örök nyugalomra Paul Virilio francia filozófust és urbanistát. Virilio egyike volt a legeredetibb és legbefolyásosabb francia társadalomtudósoknak, aki saját társadalom- és kultúraelméletet alkotott. Ez leegyszerűsítve azt mondja ki, hogy mai világunkat nem térbeli fogalmakkal lehet a leginkább megfogni, mint ahogy jellemzően korábban gondoltuk, hanem az időtényezővel, illetve azon belül is elsősorban a sebességgel. Virilio szerint a mai társadalmakat fenyegető legfundamentálisabb veszély a folyamatok gyorsulásából adódik - miközben ezt a többség a technikai fejlődéssel, azaz valami pozitívval azonosítja.

Virilio szerint már az 1987-es tőzsdekrach nyilvánvalóvá tette, hogy a valós időt nem lehet uralni, pedig a high frequency trading és az algoritmikus kereskedés csak manapság kezd igazán riasztóvá válni, különös tekintettel mondjuk egy meghibbant (rogue) algoritmus veszélyeire vagy az egyre gyakoribb flash crash-ekre. A fő kérdés az, hogy a felügyelők, kockázatkezelők és pénzügyi stabilitással foglalkozó hatóságok tudják-e megfelelően felmérni és kezelni a megváltozott környezetből adódó megváltozott kockázatokat.

Virilio filozófus volt, nem közgazdász, így az általa megfogalmazott gondolatokat nem feltétlenül érdemes nagyon alapos közgazdasági elemzésnek alá vetni. Érdekes és hasznos lehet ugyanakkor végiggondolni az általa összerakott szemüvegen keresztül, hogy milyen hatással volt/van a gazdaság működésére a gazdasági folyamatok technológiai fejlődésnek köszönhető extrém gyorsulása, illetve, hogy ennek esetleg lehetnek-e olyan következményei is, amelyek a gazdasági rendszer egészének kockázatosságát növelik.


Az MNB Tanszék Blog cikke itt olvasható teljes terjedelemben.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra