Tanulmányok, előadások

Hány év nyugdíjra számíthatunk?

2020. február 4. 11:15:46
A leghosszabb nyugdíjra a francia hölgyek számíthatnak az OECD-országok sorában, átlagosan 26,9 évre, ezzel szemben a dél-koreai és a mexikói uraknak meg kell elégedniük 12,8-12,9 évvel. Mi magyarok az OECD-átlag közelében vagyunk.


Az OECD egy igen érdekes és részletes táblázatban mutatja be, hogy az egyes országokban a nők és a férfiak átlagosan hány év nyugdíjra számíthatnak, 2018-as adatok alapján. A kalkulációk során a nyugdíjba vonuláskor jellemző, átlagos várható élettartammal számoltak a statisztikusok. A nyugdíjas évek várható száma számos tényezőtől függ, köztük az átlagot tekintve a legnagyobb hatással a nyugdíjkorhatár és a várható élettartam, az egyének szintjén pedig az egészségi állapot bír. A hölgyek minden országban hosszabb nyugdíjra számíthatnak, átlagosan 4,7 évvel hosszabbra, mint az urak.

 

Hány év nyugdíjra számíthatunk?

 

A francia nyugdíjasok vannak a leginkább irigylésre méltó helyzetben, a nők 26,9 a férfiak 22,7 évnyi nyugellátással kalkulálhatnak előzetesen. A fenti ábra kiemel néhány jellemző országot, jól látható, hogy igen jelentős eltérések mutatkoznak. Nyugat-Európában a magasabb várható élettartamoknak köszönhetően a nyugdíjas évek száma is magasabb, míg az alacsonyabb jövedelmű országokban általában alacsonyabb.

Magyarországon a hölgyek és az urak sorrendben 22,9 és 15,9 évnyi nyugellátásra számíthatnak, szemben az OECD-átlag 22,5 és 17,8 évvel. Érdekes, hogy hazánkban jelentős, mintegy 7 évnyi különbség van a nemek között, így lehetséges, hogy a nők az OECD-átlagnál hosszabb, a férfiak rövidebb nyugellátással kalkulálhatnak. Az okokat az OECD nem részletezi, vélhetően a nők hamarabb megvalósuló nyugdíjba vonulása és jelentősen magasabb várható élettartama adhat magyarázatot.


Az eredeti adatsor itt tekinthető meg, egy rövidítés itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra