2018. október 16. 11:05

Hány évet fogunk dolgozni?

Az Eurostat kiszámolta, hogy a mostani 15 évesek az EU-ban átlagosan 36 évet fognak dolgozni életük során. Az izlandiak az összeurópai elsők 47 évvel, a törökök 29 évvel a sereghajtók, mi magyarok 33,7 évvel a régiós átlag közelében mozgunk.


Az Eurostat készített egy érdekes becslést arról, hogy a mostani 15 évesek életük során várhatóan hány évet fognak dolgozni. Az EU-átlag 36 év volt 2017-ben, 3 évvel több, mint 2000-ben. A nemek közt igen jelentős eltérés mutatkozott, a hölgyek az Európai Unió átlagában 33 évnyi munkaviszonyra számíthatnak, az urak átlagosan 38 évre.

 

Ennyi év munkára számíthat Európa

 

Az egyes országokban is igencsak nagy szórást mutatott a becslés, az EU-tagok közül Olaszországban számíthatnak a legkevesebb munkára a jelenlegi 15 évesek, átlagosan mintegy 32 évre, míg Svédországban ez pont egy évtizeddel több, azaz 42 év. A nem EU-tagokat is beleszámolva Izlandon vár a legtöbb munka a fiatalokra, átlag 47 évvel, míg Törökországban ez a szám mindössze 29 év. Törökországban ugyanakkor a nem EU-tagok közül a legnagyobb a nemek közti különbség, az urak ott 39 évet dolgozhatnak, míg a hölgyek 18 évvel számolhatnak előzetesen.

Magyarország a kevesebbet dolgozó országok sorába csatlakozhat, a most 15 évesek átlagosan 33,7 ledolgozott évre számíthatnak előzetesen, ami hozzávetőlegesen annyi, mint a régiós versenytársak értékei. A nemek közti különbség hazánkban megközelítőleg 5 év, a hölgyek 32, az urak 37 évnyi munkaviszonyra számíthatnak.


Az eredeti elemzés itt, egy rövid összefoglaló itt érhető el.