Tanulmányok, előadások

Harc a tehetségekért: ezek az országok a legvonzóbbak

2019. február 7. 13:46:53
Mennyire képesek az egyes országok magukhoz csábítani, megtartani és képezni a hazai és külföldi humántőkét? Ez a kérdés a legértékesebb erőforrásért, az emberért vívott verseny során alapvetően határozza meg a versenyképességet és a jövőbeli növekedési lehetőséget.


Az IMD World Competitiveness Center egy érdekes felmérésben azt számszerűsítette, hogy a világ 63 országa és az ott működő vállalati szektor mennyire képes vonzóvá tenni saját magát a tehetséges munkavállalók számára. Olyan szempontok szerepeltek az összegzésben, mint az adott ország bérszínvonala, oktatási rendszere, továbbképzési lehetőségei, életminősége, megélhetési költségei és adórendszere.

Ezen szempontok alapján a tehetség és a humántőke számára a világ legvonzóbb országa Svájc, majd következik Dánia, Norvégia és Ausztria. Az első tízben Kanada mellett csakis nyugat-európai országok szerepelnek, majd a 12. helyen következik az USA, a 19. pozícióban Izrael, míg a 20. helyen Új-Zéland.

 

Harc a tehetségekért: ezek az országok a legvonzóbbak

 

Magyarország az összevetésben a 63 vizsgált ország közül a 49. legvonzóbb hely a humántőke számára, amely pozícióval Szlovákiát és Romániát előzzük, Csehországot és Lengyelországot pedig követjük.

Egyik évről a másikra viszonylag jelentős változásokat jelez a felmérés, Magyarország 2017-hez képest például öt helyezést javított, de Szlovákia például 13 pozíciót, Írország 7, Belgium pedig 8 helyet rontott, miközben Ukrajna 11, Szlovénia pedig 7 helyezést jött fel.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a negyedik ipari forradalom kiteljesedésének időszakában az egyes országok jövőbeli növekedési lehetőségeit alapvetően határozza meg, hogy milyen minőségű humántőkét tud felépíteni. Aki képes magához vonzani, fejleszteni és megtartani a tehetségeket, arra egészen biztosan stabil növekedés vár a soron következő évtizedekben.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra