Tanulmányok, előadások

Három évtizedes mélyponton a kínai növekedés

2019. január 22. 11:31:37
A kínai statisztikai hivatal előzetes becslése szerint a világi második legnagyobb gazdasága 6,6 százalékkal bővült 2018-ban, aminél lassabb ütemű növekedésre legutóbb 28 éve volt példa.


A statisztikusok kiemelik, hogy a belső kereslet lanyhulása és az USA-val vívott kereskedelmi háború nyomán szűkülő külpiacok egyszerre gyakorolnak nyomást a GDP-növekedésre. Az elmúlt évtized tendenciája ezzel folytatódott a Kínában, vagyis a korábban jellemző, tíz százaléknál is gyorsabb növekedési tempótól folyamatosan távolodik a távol-keleti gazdaság.

 

Három évtizedes mélyponton a kínai növekedés

 

Nem véletlen, hogy az ország vezetése folytatja a gazdasági stimulust, kérdés ugyanakkor, hogy a hitelekre épülő élénkítés hosszú távon mennyire lehet sikeres, továbbá hogy nem származik-e több kockázat, mint előny a hitelállományok további bővüléséből.


Mindennel együtt a 6,6 százalékos GDP-növekedés továbbra is irigylésre méltónak tűnik mind az Egyesült Államokból mind Európából nézve, ha azonban egy rendszer évtizedeken keresztül 8-10 százalékos növekedésre van berendezkedve, ott komoly egyensúlytalanságokat és akár válságokat is okozhat, ha ez a tempó 6,6 százalékra lassul. Az biztosan kijelenthető, hogy izgalmas és tanulságos évek következnek Kínában.


Az eredeti cikk itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra