Tanulmányok, előadások

Helyben vagy külföldön született? - Az európai munkanélküliség nyomában

2018. november 7. 11:08:53
Az Eurostat egy érdekes felmérés keretében megvizsgálta, hogy miként alakul a munkanélküliségi ráta az egyes tagországokban a helyben születettek, a másik EU-tagországban születettek, illetve az EU-n kívül születettek tekintetében. Az eredmény egyértelmű: azok a polgárok, akik az EU-n kívül születtek, jóval nagyobb arányban válnak munkanélkülivé.


A lenti ábra mutatja a mért munkanélküliségi adatokat a 15-74 éves korosztályban, 2016-ra és a városi lakosságra vonatkozóan. Kékkel látható az adott országban születettek körében mért munkanélküliség - EU-átlag 8,4 százalék -, narancssárgával a másik EU-tagországban születettek rátája - EU-átlag 8,6 százalék -, míg zölddel olvasható az EU-n kívül születettek körében mért adat.

Utóbbi, a maga 15,4 százalékos átlagával magasan meghaladja a másik két mérés eredményét. Bár az Eurostat nem fűz kommentárt az adatokhoz, vélelmezhető, hogy a jelentős eltérést mutató munkanélküliségi adatok mögött a vizsgált csoportok munkaerejének minősége közti különbségek húzódhatnak meg.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Az egyes országok között is igencsak jelentős eltérések mutatkoznak - sajnos Magyarország tekintetében csupán a helyben születettek munkanélküliségi adata áll rendelkezésre -, a legnagyobb különbségeket Belgium, Finnország és Svédország esetében mérte az Eurostat. További érdekesség, hogy Írországban, az Egyesült Királyságban és Portugáliában a másik EU-országban születettek körében alacsonyabb a mért munkanélküliség, mint a helyben születetteknél.


Az Eurostat felmérése itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra