Tanulmányok, előadások

Helyi kötődésű alternatív fizetőeszközök

2019. február 5. 11:33:30
A tanulmány a közgazdasági pénzhelyettesítők egyik fajtáját, a helyi kötődésű kiegészítő fizetőeszközöket vizsgálja, mint a pénzügyi globalizációra adott lokális válaszok egyikét. A helyi pénzek terjedésének legújabb kori hulláma arra enged következtetni, hogy ezek működése független a pénzügyi globalizáció - más néven financializáció - folyamataitól, amit egyaránt alátámasztanak a fejlett- és fejlődő világból vett példák. A tanulmány kitér a téma hazai gyakorlatára, megnézve, hogy mely tényezők befolyásolhatják a helyi fizetőeszközök kiegészítő használatát. (Pénzügyi Szemle 2018/4.)


Lakócai Csaba - Gál Zoltán - Kovács Sándor Zsolt

Cikkünk esettanulmányokon keresztül vizsgálta a dezintermediációs folyamatok és a helyi kötődésű pénzhelyettesítők (alternatív fizetőeszközök) elterjedésének újabb hulláma közötti kapcsolatot, illetve utóbbiaknak a kkv-k támogatásán keresztül történő helyi gazdaságfejlesztő szerepét és lehetőségeit.

A világ különböző részeiről bemutatott esetek arra engednek következtetni, hogy a helyi fizetőeszközökön keresztül történő helyi fejlesztés sikere vagy sikertelensége nem a pénzügyi globalizációs leosztás szerint értelmezett fejlettségtől függ, hanem sokkal inkább azoktól a helyi tényezőktől, amelyek alapvetően segítik vagy éppen hátráltatják azt, hogy egy helyi fizetőeszköz használatának volumene elérje a túléléséhez szükséges kritikus szintet és társadalmilag elfogadottá váljon.

 

Helyi kötődésű alternatív fizetőeszközök

 

A soproni kékfrank esetében például a fedezetet kezelő szövetkezeti pénzintézet és a helyi vállalkozások között már létrejött egyfajta együttműködés, viszont a helyi társadalom szélesebb köreit sajnos még nem sikerült meggyőzni, és a helyi közigazgatási szereplők sem támogatják kimondottan a kezdeményezést, ezért egyelőre nem sikerült elérni a használat volumenének azt a bizonyos kritikus szintjét, amely mellett a fizetőeszköz tovagyűrűző hatásainak köszönhetően spontán helyi fejlődést indikálhatna. Ugyanez elmondható - talán az alsómocsoládi rigac kivételével - a többi hazai helyipénz-programról is, emiatt jelenleg sajnos kérdéses azok fennmaradása.

A tágabb nemzetközi összehasonlítás mégis inkább optimizmusra adhat okot, hiszen a világ eltérő fejlettségű részein egyaránt sikerült már egy-egy lokális közegben a helyi fizetőeszközökön keresztül a helyi fejlődés érdekében mozgósítani a belső erőforrásokat. Márpedig belső erőforrásai alapján Közép-Kelet-Európa történelmileg mindig is egy gazdag térségnek számított, és nyugodtan tekinthető most is annak; érdemes tehát élni a lehetőségekkel.

...

Lakócai Csaba az MTA KRTK Regionális Tudományok Intézetének tudományos segédmunkatársa, Gál Zoltán az MTA KRTK Regionális Tudományok Intézetének tudományos főmunkatársa, Kovács Sándor Zsolt az MTA KRTK Regionális Tudományok Intézetének tudományos segédmunkatársa

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra