Tanulmányok, előadások

Hétből egy gyermek szegénységben él

2018. november 21. 09:08:20
A gyermekszegénység jelentősen nőtt az elmúlt tíz évben az OECD-országokban, a helyzet a dél-európai országokban a legaggasztóbb. Magyarország a biztatóbb képet festő országok között van. A leghatékonyabb módja a gyermekszegénység csökkentésének a munkahelyteremtés.


A gyermekek - 0-17 évesek - mintegy hetede él szegénységben az OECD-országok átlagában, azaz olyan családban, ahol az egy főre jutó - adó és transzferek után számolt - jövedelem nem éri el a nemzeti medián jövedelem 50 százalékát. A lenti ábra mutatja az OECD összesítését. Jól látható, hogy a legaggasztóbb a kínai, dél-afrikai és brazil helyzet, míg Európában a legnagyobb gyermekszegénység Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban tapasztalható. Elsőre talán meglepőnek tűnik, de az Egyesült Államok a legnagyobb gyermekszegénységet mutató országok közt kap helyet.

Magyarországon a gyermekek mintegy 12 százaléka él szegénységben az OECD adatai szerint, ami jobb az átlagnál. Érdemes ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az adatfelvétel az országok többségénél 2015-16-os, míg Magyarország esetben 2014-es, vagyis esetünkben pont megelőzi az elmúlt években tapasztalt meredek reáljövedelem-növekedést.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Az OECD hangsúlyozza, hogy bár az elmúlt bő tíz év relatív gazdasági/pénzügyi békében telt a világban, a gyermekszegénység mégis magasabb, mint volt egy évtizede, a válság kitörése előtti évben. Fontos tanulsága a vizsgálatoknak, hogy bár az állami jövedelemelosztás és a transzferek rendszere javíthat a gyermekszegénységen, a jelenség felszámolásában mégis a munkahelyteremtés a leghatékonyabb eszköz. A közgazdászok kimutatták, hogy ha minden érintett szülő teljes állásban dolgozna, akkor a gyermekszegénység közel a felére eshetne.

Az államoknak tehát, ha fel kívánják számolni a gyermekszegénységet, akkor elsősorban a munkahelyteremtésre és az ezt támogató programokra kell koncentrálniuk, kiegészítve az elérhető és színvonalas bölcsődei és óvodai szolgáltatással, ami előfeltétele annak, hogy mindkét szülő minél hamarabb újra munkába állhasson.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra