Tanulmányok, előadások

Hogy hívják azt a kínai várost, mely annyi GDP-t állít elő, mint Magyarország?

2017. november 8. 10:45:21
Hangzhou, Nanjing, Wuxi. Hallott már ezekről a kínai városokról? Egyenként nagyobb GDP-t termelnek, mint Magyarország, Finnország vagy Új-Zéland. A Visual Capitalist egy érdekes ábrán szemlélteti a 35 legnagyobb kínai várost, párba állítva a hasonló gazdasági erejű országokkal.


Sanghaj, Peking és Hongkong bizonyára mindenki számára ismert nagyvárosok, de ki hallott már Ningboról, Foshanról vagy Dalianról? Gazdasági erőt tekintve országokat túlszárnyaló városokról van szó, olyanokról, melyek nevét bizonyára mind meg fogjuk tanulni a soron következő években/évtizedekben.

A Visual Capitalist összeállított egy ábrát, melyen a 35 legnagyobb gazdasági erejű kínai várost állítja párba a hasonló mértékű GDP-t előállító - vásárlóerő-paritáson számolva, 2015-ös adatokkal - országokkal. Az ábra Európára vonatkozó részét lásd itt, a teljes ábra elérhető a lenti linken.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Sanghaj egy évben annyi GDP-t állít elő, mint a több mint százmilliós lélekszámú Fülöp-szigetek, Peking annyit, mint az Egyesült Arab Emírségek, Hongkong annyit, mint Peru. Magyarország kínai "megfelelője" Qingdao - 266 milliárd dollárral -, Finnországé Dalian, Horvátországé Wenzhou.


Az eredeti elemzés és a teljes ábra elérhető itt.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra