2014. január 18. 18:52

Hogyan emlékszik majd az utókor Ben Bernanke Fed-elnökre? (Arvind Subramanian)

Ben Bernanke, amerikai jegybankelnök nyolc évnyi elnökség után távozik a Fed éléről. Ez az időszak a válságkezelésről szólt, melynek során az elnök bátor, sokak szerint vakmerő lépésekkel és extrém laza monetáris politikával nézett szembe a pénzügyi vihar hullámaival. A kérdés az, hogyan emlékszik majd az utókor Ben Bernanke Fed-elnökre.

Ben Bernanke 2006-ban vette át a Fed irányítását az 1987 óta regnáló Alan Greenspantől, majd egyetlen békeévet követően megérkeztek a válság első hullámai, az amerikai ingatlanpiac megroppanásával és a subprime-válsággal - írja elemzésében Arvind Subramanian, a Peterson Institute közgazdasági kutatóintézet szakembere. A Lehman Brothers 2008. szeptemberi összeomlását követően Bernanke életre hívta a mennyiségi lazítás (QE) programját, mellyel sikeresen stabilizálta a pénzügyi rendszert és megóvta az Egyesült Államokat egy elhúzódó válságtól.

Bernanke az extrém laza monetáris politikával - 0 százalékos kamat, ezermilliárd dolláros pénzpumpa - csillapította a pénzügyi válságot, egyre többen aggódnak azonban amiatt, hogy a pénznyomda beindításával kiengedte az infláció szellemét a palackból. Ma még ugyan rekord alacsony inflációkról adnak hírt a statisztikusok, néhány éven belül azonban eljöhet az az idő, amikor a piacra pumpált milliárdok valóban felpörgetik a pénzromlás ütemét. A kérdés az, hogy miként fog emlékezni az utókor Bernanke Fed-elnökre, úgy, mint aki megmentette a gazdaságot az összeomlástól, vagy úgy, mint aki megágyazott egy későbbi inflációs válságnak.

Az eredeti elemzés itt érhető el.