Tanulmányok, előadások

Hol a legjobb dolgozó nőnek lenni?

2019. augusztus 16. 08:00:01
A PwC összeállított egy elemzést arról, hogy mely OECD-országokban a legerősebb a nők részvétele a munkaerőpiacon. Magyarország a 33 vizsgált országból a 14. helyen végzett.


A kutatók számos gazdasági mutató alapján - nemek átlagfizetése közti különbség, női munkanélküliségi ráta, női aktivitási ráta, teljes munkaidőben foglalkoztatott nők aránya - számszerűsítették, hogy mely országokban a legjobb női munkavállalónak lenni. Az országok rangsora a lenti ábrán látható - részletes adatokért klikk a lenti linkre -, melyből kiderül, hogy a női egyenjogúság leginkább a skandináv országok munkaerőpiacain valósul meg.

 

Hol a legjobb dolgozó nőnek lenni?

 

Dolgozó nőnek lenni a legjobb Izlandon, Svédországban és Új-Zélandon, a legrosszabb ugyanakkor Dél-Koreában, Mexikóban és Görögországban. Magyarország a 33 vizsgált ország rangsorában a 14. helyen végzett, a régión belül előzve a 24. és 26. Csehországot illetve Szlovákiát, és követve az előkelő 8. pozíciót elérő Lengyelországot.

Magyarországon a nők és a férfiak átlagfizetése közötti 15 százalék megfelel az OECD-átlagnak, miközben a nők aktivitási rátája hazánkban átlag alatti, az 5 százalékos női munkanélküliségi ráta ugyanakkor alacsonynak mondható, a teljes munkaidőben foglalkoztatott női munkavállalók arányát tekintve - 95 százalék - pedig Magyarország az első helyet érte el.


A tanulmány teljes egészében itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra