Tanulmányok, előadások

Hol áll Magyarország a minimálbér-versenyben?

2018. december 28. 15:01:35
Globálisan a legmagasabb minimálbérnek az ausztrál munkavállalók örülhetnek, míg Európában a luxemburgi bérminimum a leggálánsabb. Magyarország mind nominálisan, mind vásárlóerő-paritással korrigálva a régiós átlagnak megfelelő minimálbérrel működik.


A német WSI intézet egy részletes elemzés keretében összeállított egy elsősorban európai, de mellette számos Európán kívüli országot is vizsgáló minimálbér körképet, melyből kiderül, hogy globálisan igen jelentős különbségek adódnak. Talán érdekesebb az összehasonlítás szempontjából a vásárlóerő-paritással korrigált rangsor - elérhető a tanulmány harmadik oldalán, a jobb oldali oszlopban -, amely azt mutatja, hogy az óránkénti, euróban számolt minimálbér tekintetében 9,47 euróval Ausztrália a világelső, majd következik Luxemburg és Franciaország 9,37 illetve 9,18 euróval.

Magyarországon a vásárlóerő-paritáson számolt eurós minimálbér 4,3 euró, ami a szlovák 4,08 illetve cseh 4,15 eurónál némileg magasabb, míg a lengyel 5,28 eurónál alacsonyabb. Az alábbi ábrán a nominális, azaz nem a vásárlóerő-paritáson mért minimálbér látható országonkénti bontásban.

 

Hol áll Magyarország a minimálbér-versenyben?

 

A táblázatot vizsgálva több érdekesség is szemet szúr, például hogy a mediterrán országok vásárlóerő-paritáson mért minimálbére hasonló szinten van, mint a régiónk értékei. Ugyancsak figyelemre méltó a magas török érték - 5,18 euró óránként -, amely alig marad el az amerikai óránkénti 5,83 dollártól, ami egyébiránt igencsak távolról követi a fejlett európai szintet. A globális összehasonlításban Oroszország, Moldova és Brazília zárják a sort, 1,64-1,67 eurós vásárlóerő-paritáson mért minimálbérrel.


Az eredeti tanulmány itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra