Tanulmányok, előadások

Hol áll Magyarország a nemzetközi turizmus térképen?

2018. október 3. 08:01:31
A nemzetközi turizmusból globálisan több, mint 1300 milliárd dolláros bevétel származik, amely tortából a legnagyobb szeletet az USA hasítja ki, majd következik Spanyolország és Franciaország. Magyarország is elégedett lehet a maga 6 milliárd dolláros szeletével.


A Howmuch.net a World Tourism Organization 2017-es adataira alapozva készített egy érdekes ábrát - lásd lent, nagyításhoz klikk a képre -, melyen az egyes országokhoz a nemzetközi turizmusból származó bevételt rendelte hozzá, milliárd dollárban számolva. Az adatok nem tartalmazzák a belföldi turizmus számait. Az országok méreteit a nemzetközi turizmusból származó bevételhez arányosították, és kihagyták a térképről az éves egymilliárd dollár alatti bevételű országokat.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A legtöbb pénzt az USA-ban költötték el 2017-ben a nemzetközi turisták, mintegy 211 milliárd dollárt, majd következik a sorban Spanyolország és Franciaország 68 illetve 61 milliárd dollárral. Kínára vonatkozóan 33 milliárd dolláros adat szerepel, de ha ehhez a két különleges közigazgatási területéről - Makaó és Hongkong - származó bevételt is hozzászámolnánk, akkor már 100 milliárd dollár feletti érték adódna.

A térképet vizsgálva több érdekes következtetés is levonható. Egyrészt, hogy globálisan három kiemelt turisztikai régió különíthető el, az USA, Nyugat-Európa és a Távol-Kelet, miközben Afrika és Dél-Amerika szinte teljes egészében kimarad a nemzetközi turizmusból. A bevételek erősen koncentrálódnak, a TOP 10 ország adja az összesített bevétel felét. Magyarország, a maga 6 milliárd dolláros bevételével szépen teljesít - korábbi elemzések elérhetők itt és itt -, ezzel az értékkel előzzük Argentínát és Norvégiát, egy szinten vagyunk Brazíliával és Írországgal, és közelítjük Egyiptomot, valamint Csehországot.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra