Tanulmányok, előadások

Hol állnak a magyar fizetések Európában?

2019. április 3. 08:00:10
A hírekben azt halljuk, hogy évek óta kétszámjegyű a magyar fizetések emelkedési üteme, égető a munkaerőhiány, az Eurostat adatai szerint mégis a magyar bérek szintje az egyik legalacsonyabb az EU-ban.


Az Eurostat közzétett egy nagyon érdekes összevetést - nagyításhoz klikk a képre! - az Európai Unió tagországainak átlagos órabéréről, melyből kiderül, hogy Magyarország a 2016-ban jellemző 6,9 eurós átlagos órabérrel az egyik legalacsonyabb értékkel bírt a közösségben. Mögöttünk csak Lengyelország, Románia és Bulgária állt akkor, miközben az EU legmagasabb fizetéseinek - 38-42 eurós átlagbéreknek - Luxemburgban, Dániában és Belgiumban örülhettek a munkavállalók. Az EU-átlag 23 euró volt óránként 2016-ban.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A fenti ábra legfőbb tanulságait az a tény sem változtatja meg, hogy a magyar fizetések 2016 óta mintegy negyedével emelkedtek, hiszen még így sem lépnénk előre jelentősen az összeurópai rangsorban. A hazai béremelkedés tehát a kontinens fizetéseit szemlélve nem tűnik a valóságtól elrugaszkodott folyamatnak, sőt sokkal inkább tekinthető egy természetes felzárkózásnak, melynek akár még további tere is lehet a soron következő években.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra