Tanulmányok, előadások

Hol élnek túlzsúfolt otthonokban a fiatalok?

2018. december 30. 13:07:33
Az Európai Unióban a fiatalok több, mint negyede él túlzsúfolt háztartásokban, praktikusan a szüleikkel. Magyarországon ez az arány 57 százalék, aminél magasabb mutató csak Bulgáriára és Romániára jellemző.


Az Eurostat készített egy érdekes kimutatást arról, hogy a teljes lakosság és a fiatalok - 15 és 29 év közöttiek - hány százaléka élt túlzsúfolt háztartásban 2017-ben. Az Eurostat akkor tekint túlzsúfoltnak egy háztartás, ha a 18 feletti családtagoknak, illetve a 12-17 év közötti, különböző nemű testvéreknek nincs külön szobájuk, vagy 12 év alatt két gyermekre nem jut legalább egy szoba.

Az eredmények igencsak széles skálán mozognak, Máltán például a fiatalok csupán 4 százaléka él túlzsúfolt háztartásban, de ugyancsak alacsony értékek jellemzőek a fejlett nyugat-európai országok többségére. Eközben kimondottan zsúfoltnak tekinthetők a kelet-európai, a mediterrán régión belül pedig az olasz és görög otthonok. Az EU-átlag 27 százalék, amit 30 százalékponttal halad meg a listán harmadik helyen szereplő magyar érték.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Különösen érdekesek azok az országok, ahol a túlzsúfoltságot jelző mutató jóval magasabb a fiatalokra, mint a teljes lakosságra vonatkozóan. Ilyen országok Bulgária, Görögország, Horvátország, Szlovákia és Magyarország.

A listán élen álló országokban súlyos problémát okoz a túlzsúfoltság, melynek számos demográfiai vonatkozása van, ezek az országok és ezek a fiatalok ugyanis a családalapítás terén komoly hátránnyal rendelkeznek. Nem véletlen, hogy például Magyarországon kiemelt figyelmet kap a fiatalok otthonhoz jutásának támogatása.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra