Tanulmányok, előadások

Hol fenyeget a szegénység? - Éltanulók a csehek, jó pozícióban a magyarok

2019. február 27. 08:01:01
Az Európai Unióban a helyi lakosok körében Csehországban a legalacsonyabb, Romániában a legmagasabb a szegénység kockázata, míg a közösség egészét tekintve a nem EU-s állampolgárok 41 százaléka él a szegénységi küszöbérték alatt.


Az Eurostat publikált egy érdekes statisztikát arról, hogy az egyes tagországokban az állampolgárok - kék körökkel az ábrán -, az ott élő, de másik EU-s országok állampolgárai - piros négyzettel -, illetve az EU-s állampolgársággal nem rendelkező lakosság - sárga négyzettel - mekkora hányada él a szegénységi küszöbérték alatt, azaz gazdálkodik a szociális transzferekkel számolt nemzeti medián jövedelem kevesebb, mint 60 százalékából. A statisztika 2017-es adatokkal készült.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Az adott országok állampolgárai körében végzett felmérés alapján az Európai Unióban Csehországban a legalacsonyabb a szegénység kockázata, majd következik sorrendben Ausztria, Franciaország és Svédország. A legmagasabb szegénységi kockázattal a román állampolgárok élnek, közvetlenül előzve a görögöket és a spanyolokat. Magyarországon a magyar állampolgárok 13,7 százalékát fenyegeti a szegénység, ami kedvezőbb érték, mint az EU 15,3 százalékos átlaga.

A másik országban élő, de EU-s állampolgárok körében a közösség egészét tekintve magasabb a szegénység kockázata, mintegy 21,9 százalékos, míg az Európában élő nem EU állampolgárok esetében már jóval magasabb, 41,2 százalékos értéket mért az Eurostat.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra