Tanulmányok, előadások

Hol jobb egyetemistának lenni, Budapesten vagy Rómában?

2018. május 15. 11:40:11
A Quacquarelli Symonds egy nemzetközi felmérés során arra a kérdésre kereste a választ, hogy az egyes nagyvárosok mennyire vonzóak az egyetemisták számára. A legjobb hely a világon ebből a szempontból London. Budapest a száz elemű listán a 49. helyen végzett.


A Quacquarelli Symonds szakemberei hat indikátor alapján rendezték sorba a nagyvárosokat, arra a kérdésre keresve a választ, hogy hol mennyire jó felsőoktatási intézményben tanuló diáknak lenni. A szempontok között szerepelt az intézmények nemzetközi rangsorok alapján mért minősége, az intézmények megfizethetősége és költségei, a végzősök elhelyezkedési lehetőségei, a diákok lakhatási és egyéb költségei, az általános infrastruktúra és életminőség, továbbá a szórakozási/kikapcsolódási lehetőségek.

 

 

Mindezek alapján a diákok számára a legjobb hely London, majd a dobogón szorosan következik Tokió és Melbourne. A TOP10-ben európai városként helyet kapott még Párizs, München, Berlin és Zürich. Budapest a 49. helyet szerezte meg a rangsorban, a régiós versenytársak közül Prága a 30. Varsó az 53. A címben feltett kérdésre a válasz elsőre mindenképp meglepetés, Róma ugyanis csupán a 66. helyet szerezte meg a nemzetközi összevetésben.


A rangsor itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra