Tanulmányok, előadások

Hol, mennyire fenyegeti a nyugdíjasokat a szegénység?

2019. november 29. 11:54:41
A magyar nyugdíjasokat sokkal kevésbé fenyegeti a relatív szegénység, mint az amerikai, német vagy japán társaikat. A régiónkban ebben a tekintetben kimondottan kedvező a helyzet.

Az OECD Pensions at a Glance 2019 kiadványa számos igen érdekes statisztika között felhívja a figyelmet egy fontos adatra, a nyugdíjasok relatív szegénységére, vagyis arra, hogy az egyes országokban a nyugdíjasok hány százalékának jövedelme marad el a társadalomra jellemző medián jövedelem 50 százalékától.

A felmérésből kiderül, hogy a legnagyobb relatív szegénységben a dél-koreai nyugdíjasok élnek, ott a nyugdíjasok 43,8 százaléka él kevesebb pénzből, mint a medián jövedelem fele. A lenti ábrán láthatóak az adatok az egyes országokra vonatkozóan, kék oszlopok jelzik a nyugdíjas szegénység arányát, míg világoskék négyzetek a teljes népességre jellemző szegénységet.

Nagyításhoz klikk a képre!

A felmérés alapján a magyar nyugdíjasok relatív szegénység tekintetében nagyon is jó helyzetben vannak, mindössze 5,2 százalékuk él a medián jövedelem 50 százalékától kevesebből. Ugyanez az arány a cseheknél és a szlovákoknál ugyancsak kedvező, 4,3-4,5 közötti. Az OECD-országok legjobb mutatóját Izlandon mérték a szakemberek, 2,8 százalékos rézaránnyal, de ugyancsak kevés a szegénységben élő nyugdíjas Dániában, Hollandiában és Franciaországban, miközben a balti országok, Ausztrália és az USA a lista másik végén kap helyet.

A statisztika kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a kimutatás a relatív szegénységet méri, vagyis minden esetben az adott ország medián jövedelméhez viszonyít.


Az eredeti ábra itt tekinthető meg, a Pensions at a Glance 2019 kiadvány itt érhető el (az idézett rész a tanulmány 23. oldalán olvasható).


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra