Tanulmányok, előadások

Hol, mennyire támogatják az állami szabályozást?

2019. március 14. 10:34:07
A 2008-as pénzügyi válságra a gazdaságpolitikusok a szabályozás szigorításával válaszoltak - elsősorban a pénzügyi szektorban, majd egyre több iparágban -, amivel kapcsolatban megjelentek olyan hangok, miszerint a merevebb szabályok a gazdasági növekedés kerékkötőivé válhatnak. De vajon mit gondolnak erről az állampolgárok?


A Pew Research Center készített egy érdekes kutatást arról, hogy az egyes nyugat-európai országok lakosai mit gondolnak a vállalati szektorban megvalósuló állami szabályozásról. Az eredmények - lásd lenti ábra - azt mutatják, hogy leginkább a spanyol megkérdezettek - 72 százalékuk - támogatják az üzleti szféra állami szabályozását, majd következnek a brit és az olasz válaszadók.

A britek magas, 68 százalékos támogatottsága első ránézésre talán meglepő, az angolszász üzleti kultúrának többnyire ugyanis a liberális gazdaságpolitika képezi alapját. A legkevésbé az amerikai, holland és dán válaszadók nézik jó szemmel az állam beavatkozását a vállalati szektorban.

 

Állami szabályozás

 

Az állami szabályozás tipikus ciklikusságot mutat a gazdaságtörténelemben. A konjunktúrák alatt, ahogy a gazdasági szereplők sorsa egyre jobbra fordul, egyre kevésbé nézik jó szemmel az állami szabályozást, egyfajta felesleges teherként élve meg azokat. A gazdasági növekedés gyorsulásával ennek megfelelően többnyire enyhülni szoktak a korlátok, ami ennek megfelelően a túlhevülő gazdasággal karöltve megágyaz a közeledő gazdasági válságnak, amely ismét megteremti az igényt a szabályok szigorítására, vagy korlátok felállítására.

A fellendülés alatt ennek megfelelően általában az a gond, hogy túl sok a szabály, ha pedig beütött a krach, akkor az, hogy túl kevés. Vajon az a tény, hogy a megkérdezettek többsége támogatja az állami szabályozást, jelentheti azt, hogy drámai válság nem fenyeget?


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra