Tanulmányok, előadások

Hol mennyit dolgoznak az anyák?

2018. március 28. 11:41:01
A magyar nők szülés után kisebb arányban mennek vissza dolgozni, mint a legtöbb OECD-országbeli társaik. Százalékosan az EU-n belül a legtöbb anya Dániában és Litvániában dolgozik, a legkevesebb Csehországban és Szlovákiában.

Az OECD a The pursuit of gender equality című kiadványában számos, a nemek közötti egyenlőtlenséget számszerűsítő statisztikát megvizsgál, jelen cikkben a nők szülés utáni foglalkoztatottságát tekintjük át közelebbről. A lenti ábra országokra bontva mutatja a férfiak és a nők foglalkoztatottsága közötti különbséget a gyermek nélküli nők - piros pontok az ábrán - és az anyák - világoskék színnel az ábrán - esetében.

Magyarországon látszik például, hogy a gyermektelen nők és a férfiak foglalkoztatottsága közt nincs érdemi különbség, míg az anyák körében a foglalkoztatottság megközelítőleg 30 százalékponttal alacsonyabb, vagyis az arányokat tekintve ennyien nem mennek vissza dolgozni. Legalábbis a gyermek 14 éves koráig, a kiadvány ugyanis eddig vizsgálja az anyák munkavállalását.

Európában az olasz és a görög nők gyermekvállalás előtt is jóval kisebb arányban dolgoznak, mint a férfiak, míg például a litván, lett, észt és finn hölgyek nagyobb arányban vállalnak munkát szülés előtt, mint a férfiak. Az anyák Dániában, Litvániában és Svédországban nagy arányban mennek vissza dolgozni, míg például Csehországban és Szlovákiában mintegy harmaduk kimarad a munka világból.

Az OECD hangsúlyozza, hogy az államok a bőkezű szülés utáni szociális ellátással, a jó minőségű és ingyenes óvodai és bölcsődei szolgáltatással és a rugalmas munkaidő támogatásával tudják segíteni az anyák munkába történő visszatérését.Az OECD kiadványa itt olvasható, a vonatkozó rész a 147. oldalon található.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra