Tanulmányok, előadások

Hol mennyivel nőnek a reálbérek 2018-ban? - Magyarország az élen

2018. január 10. 11:01:19
OECD-adatokra támaszkodva a londoni Trades Union Congress kiadott egy becslést az OECD-országok reálbéreinek várható 2018-as alakulásáról, amely előrejelzésben Magyarország 4,9 százalékos várható reálbérbér-emelkedéssel az élen végzett.


Az alábbi ábra mutatja a reálbérek várható alakulását, jól látható, hogy igen széles skálán mozognak az értékek. Csupán három ország számíthat a reálbérek csökkenésére - Spanyolország, Olaszország és Nagy-Britannia -, a fejlett gazdaságokban többnyire 0,5-1,5 százalék közötti emelkedés várható, miközben a kelet-európai régióban 3-5 százalékos többletre számíthatnak a munkavállalók. A legjobban a magyar reálbérek emelkedhetnek 2018-ban, a becslés szerint átlagosan 4,9 százalékos mértékben.

Érdemes ezen a ponton megemlékezni a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Inflációs jelentésében foglalt előrejelzésről - összefoglaló táblázat a 10. oldalon -, amely 2,5 százalékos infláció mellett a nemzetgazdaság bruttó nominális átlagkereseteinek 9,6 százalékos emelkedését vetíti előre 2018-ban, vagyis az ábrán szereplőnél is erőteljesebb reálbér-növekedésre számít.

 

 

A bérekben mutatkozó tendenciákat látva több igen érdekes kérdés is felmerülhet 2018-ra és a soron következő évekre vonatkozóan. Vajon a kelet-európai bérnövekedés megállítja, vagy legalább lassítja a munkaerő elvándorlását? Felpörög-e az infláció a megugró bérek hatására? Mit lépnek a jegybankok, esetleg szigorítanak-e a monetáris politikán, ha azt látják, hogy a foglalkoztatás bővül, a fizetések pedig stabilan emelkednek.


Az eredeti elemzés itt olvasható, a cikkben szereplő ábra itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra