Tanulmányok, előadások

Horizontális tudományfejlődés - Fenntarthatók-e a pénzügyi dogmák?

2018. november 5. 08:00:32
A tanulmány hangsúlyozza, hogy a közgazdaság-tudományban nem vertikális, hanem horizontális tudományfejlődésről beszélhetünk, azaz nem csak egy modell létezik, hanem különböző modellek vannak. A szerző szerint a közgazdaság újragondolása elkerülhetetlen, a közgazdaságtan oktatásában gyakorlatiasabb tanterveket kellene kidolgozni. Ahhoz, hogy magyarázatot tudjunk adni a gazdasági életben előforduló válságokra, fontos, hogy a monetáris intézmények működését is belevegyük a gazdasági modellekbe. Fontos a monetáris szabályok újragondolása. A szerző úgy gondolja, hogy vissza kellene térnünk a régi erkölcsökhöz, és etikusabbá kellene tennünk a közgazdaságtant. (Pénzügyi Szemle 2018/3.)


Botos Katalin

A közgazdaságtan oktatásának reformját egyre többen követelik. Megállapíthatjuk, hogy nincs értékmentes közgazdaságtan. Életközelibb tananyagokra lenne tehát szükség. A közgazdaságtan - mint Dani Rodrik megállapította - nem vertikálisan, hanem horizontálisan bővülő tudomány. Nincs egy modell, több egymással átfedésben lévő modell van. Számunkra, pénzügyeseknek az egyik legfontosabb, hogy a közgazdaságtan foglalja magába a pénzügyi intézményrendszer működését is, mert e nélkül nem tud magyarázatot adni a válságokra.

Indokoltnak tűnik a pénzügytan újragondolása. A bankok portfóliója a közelmúltban alapvetően átalakult. A mai banki aktívák között kevesebb a reálgazdasági befektetés, fogyasztást finanszíroznak a bankok. Ez pedig tartós eladósodottsághoz vezet, hiszen nem termeli meg visszafizetési feltételeit. A modern teremtett pénz mellett nő a financializáció, a túlzott hitelezési tevékenység és a jövedelemeloszlás aránytalansága. Megállapíthatjuk továbbá, hogy a jegybanki önállóság nem volt elegendő, hogy megakadályozza a válságokat. Az inflációt figyelte csupán, az eszközárakat nem.

Sajnos ennek következtében lehetnek válságok, nemcsak az állami pénzteremtés, hanem a banki pénzteremtés mellett is: majdhogynem két rossz között választhatunk. Mindenképpen célszerű szűkíteni tehát a bankok hitelteremtési lehetőségeit, jegybanki, felügyeleti eszközökkel. Azt is megállapíthatjuk, hogy közgazdasági problémáinkra nem lehet választ adni, ha megkerüljük a morális kérdéseket. A hagyományos morális értékek újraélesztése és tárgyalása a gazdaságtanban elkerülhetetlennek látszik.

...

Botos Katalin a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra