Tanulmányok, előadások

Hova, mennyi külföldi tőke áramlik?

2019. február 26. 10:34:55
A Howmuch.net összeállított egy érdekes ábrát arról, hogy a Föld egyes országai milyen mértékű külföldi tőkebefektetésben részesülnek. Az élen az USA áll, majd következik Kína, és utána szépen sorban jönnek a meglepetések.


A lenti ábra - nagyításhoz klikk a képre - az ENSZ adataira alapozott összeállítást mutatja, milliárd dollárban jelölve, hogy 2017-ben az egyes országokba mekkora összegű közvetlen külföldi tőkebefektetés (Foreign Direct Investment, FDI) áramlott. Az egyes országok méretei arányosak a tőkebefektetés mértékével, a piros árnyalatai a nagyobb, a kékek a kisebb összegeket jelölik. Az egymilliárd dollár alatti értékkel bíró országok lemaradtak a térképről, ez az oka annak, hogy Afrika szinte teljes egészében hiányzik.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A legtöbb közvetlen külföldi tőke az USA-ba áramlott 2017-ben, 275 milliárd dollár értékben, majd szorosan utána következik a kombinált Kína-Hongkong páros, összesen 240 milliárd dollárral. A kereskedelmi háborút vívó gazdasági ellenfelek után Brazília szerepel, talán némi meglepetésre, 63 milliárd dollárral, majd a földrajzilag apró, ám gazdaságilag kiemelkedő jelentőségű Szingapúr 62 milliárd dollárral.

A térképre pillantva több érdekesség is feltűnik. Egyrészt Európában Hollandiába áramlik a legtöbb FDI, Németország pedig a maga 34 milliárd dollárjával csak a kontinens negyedik helyezettje. Az Egyesült Királyság 15 milliárdos értékét duplázza az ír 29 milliárdos FDI - utóbbi előzi Kanadát is, a 10 milliárdos japán értéket pedig triplázza -, itt érdemes ugyanakkor figyelembe venni az Egyesült Királyság tengerentúli területein elköltött dollármilliárdokat, a Kajmán-szigetek és a Brit Virgin-szigetek 37-38 milliárd dollárod FDI értékét.

Kelet-Európa alig észrevehető a térképen, a régió országai mindössze néhány milliárd dolláros értékkel szerepelnek.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra