Tanulmányok, előadások

Így alakultak ki a jövedelmi egyenlőtlenségek az USA-ban

2020. november 16. 08:00:01
Az USA-ra jellemző, egyre nagyobb és aggasztóbb jövedelmi egyenlőtlenségek legfőbb okozójáról készítettek egy nagyon érdekes ábrát az Economic Policy Institute közgazdászai.

A lenti ábrán látható az első számú magyarázata annak, hogy miként alakulhatott ki ilyen súlyos jövedelmi egyenlőtlenség a világ legnagyobb gazdaságában. Világos színnel látható a reálbérek növekedési üteme 1948 és 2018 között, sötétkékkel pedig a termelékenység tempója.

Így alakultak ki a jövedelmi egyenlőtlenségek az USA-ban

A két tendencia egészen 1948-ig hasonló tempóban emelkedett, ott azonban éles szétválás következett, és miközben a termelékenység a korábbi ütemben gyarapodott tovább, addig a reálbérek a soron következő négy évtizedben szinte csak stagnáltak. 1948 és 2018 között a termelékenység összességében 252,9 százalékkal javult, miközben a reálbérek csupán 115, 6 százalékkal emelkedtek.

Összességében tehát elmondható, hogy az amerikai gazdaság által megtermelt egyre gyarapodó értékből a munkavállalók egyre kevésbé részesülnek, aminek hatására a jövedelmi egyenlőtlenségek stabilan emelkednek. További rossz hír, hogy a koronavírus válság csak tovább erősíti ezt a szétválást, amely tendencia a kutatók szerint az amerikai gazdaságpolitika gyökeres változtatása nélkül egészen biztosan nem fog megfordulni.


Az eredeti elemzés itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra