Tanulmányok, előadások

Így áll Magyarország a legfontosabb erőforrásért vívott versenyben

2019. január 3. 08:01:01
A legfontosabb erőforrás ma már az ember és a humántőke, vagyis azok az országok lesznek a jövő világgazdaságának vezetői, akik a lehető legnagyobb számú és arányú képzett munkavállalóval rendelkeznek. A Világbank kiszámolta, hogy ki hol áll a globális humántőke versenyben.


A Világbank által publikált Human Capital Index az egyes országok emberi erőforrását számszerűsíti egy 0 és 1 közötti skálán, azt mérve, hogy egy újszülött milyen mértékű humántőkét fog felhalmozni 18 éves koráig. Az index számos egészségügyi és az oktatásra vonatkozó indikátort vizsgál, például hogy a ma születettek mekkora valószínűséggel élik meg az 5, illetve 60 éves kort, hogy hány évnyi és milyen minőségű oktatásra számíthatnak, vagy hogy mennyire egészséges táplálkozás vár rájuk felnőtt korukig.

Maximális, azaz 1-es értéket akkor kapna egy ország, ha minden egyes újszülött megélné a 60. születésnapját, ha nem lennének elégtelen táplálkozásból adódó egészségügyi problémák, és minden egyes fiatal részesülne legalább 14 évnyi, magas minőségű oktatásban. Mindez utópisztikusan hangzik, de a tanulmányból kiderül, hogy a humántőke felhalmozás szempontjából világelső Szingapúr nem is áll olyan messze tőle. A tanulmány a világ 157 országát vizsgálja, a TOP10 eredményei a lenti ábrán láthatóak, a teljes lista a tanulmány 62. oldalán tekinthető meg.

 

Human Capital Index

 

A listát a fejlett távol-keleti országok vezetik, élükön a 0,88 pontos Szingapúrral, majd következik Dél-Korea, Japán és Hongkong. Európában a világviszonylatban ötödik Finnország az első 0,81 ponttal, míg a régiónk leghatékonyabb humántőke felhalmozója Csehország a maga 0,78 pontos értékével. Magyarország 0,70 pontot ért el a felmérésben, ami a 157 vizsgált ország versenyében a 38. helyezést jelenti. Lengyelország a 30., Szlovákia a 40., Románia a 67.

A tanulmány készítői hangsúlyozzák, hogy bár mind az oktatási, mind az egészségügyi rendszerek lassan mozduló és lassan átalakuló rendszerek, egészen rövid időn belül igen komoly előrelépést lehet elérni a fenti listán. Szingapúrban például egy emberöltővel ezelőtt még csupán két évnyi oktatásban részesültek a mai felnőttek, amely érték mára átlagosan 14 év fölé emelkedett, lehetővé téve, hogy a távol-keleti ország mára az egy főre jutó humántőke terén világelsővé váljon.


A tanulmány itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra