Tanulmányok, előadások

Így csökkenthetők egy következő pandémia kockázatai

2020. augusztus 6. 08:00:01
A legolcsóbb és egyben leghatékonyabb válságkezelés a megelőzés, egy tanulmány azt is kimutatta, hogy mit jelent ez a számok nyelvén: a koronavírus válság gazdasági költségeinek mindössze 2 százalékáért számottevően csökkenthetők egy következő pandémia kockázatai.

A kutatók úgy számolnak, hogy a koronavírus válság eddig mintegy 11 500 milliárd dollárba került az emberiségnek, miközben a hatékony megelőzés - pontosabban a kockázatok számottevő csökkentése - mindössze 260 milliárd dollárból, azaz a fenti összeg 2 százalékából megoldható lenne a soron következő tíz évben.

Így csökkenthetők egy következő pandémia kockázatai

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a következő világjárvány legvalószínűbb kiindulópontja az állatvilág, azaz a vadállatok által hordozott vírusok emberre történő átterjedése. Ennek megfelelően a megelőzésnek a vadállatok élőhelyének megőrzésére kell koncentrálnia. Rámutatnak, hogy az elmúlt évszázadban évente átlagosan két vírus terjedt át állatról emberre, ez a jövőben is jelentős kockázatot hordoz magában.

Az élőhely megőrzés mellett ezeknek az újonnan érkező vírusoknak a korai felderítése és a vadhús fogyasztás visszafogása is hozzájárulna egy újabb pandémia kockázatainak csökkentéséhez.


Az eredeti tanulmány itt érhető el, egy rövidítés itt olvasható.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra