Tanulmányok, előadások

Így ér véget az eddigi leghosszabb konjunktúra?

2020. március 25. 11:59:02
Az amerikai gazdaság és vele együtt a világgazdaság egy rendkívül eredményes időszak után érkezett el a koronavírus válsághoz, mely ha elhozza a recessziót, akkor egy több, mint egy évtizedes konjunktúrát zárhat le.

Naponta jelennek meg becslések a koronavírus járványra válaszul adott karantén gazdasági hatásairól, arról, hogy mekkora lehet a visszaesés, a munkanélküliség, lesz-e recesszió. A bizonytalanság túl nagy ahhoz, hogy a hatások megbízhatóan becsülhetők legyenek, egyre többen gondolják úgy azonban, hogy elkerülhetetlen a gazdaságok zsugorodása. Ha valóban így lesz, akkor sincs oka panaszra a világgazdaságnak, egy több, mint egy évtizedes fellendülés után ér minket ugyanis a mostani hirtelen jött válság.

A lenti ábráról az Egyesült Államok gazdaságának konjunktúráinak hossza olvasható le hónapokban mérve, majd százalékban kifejezve az éves átlagos fellendülési ütem látható. A jelenleg hivatalosan még tartó gazdasági emelkedés 2009 júniusában kezdődött, majd 129 hónapon keresztül tartott, éves 2,3 százalékos erősödéssel fűtve a világ legnagyobb gazdaságát.

 

Így ér véget az eddigi leghosszabb konjunktúra?

Érdekesség, hogy bár a mostani fellendülés a leghosszabb az USA történetében, tempóját tekintve kifejezetten lassú. Könnyen lehet ezek után, hogy a történelem egyik leglassabb és leghosszabb fellendülésének az egyik leggyorsabban beütő recesszió és tőkepiaci összeomlás vet véget.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra