Tanulmányok, előadások

Így telik a nap 24 órája az OECD-országokban

2021. január 14. 07:00:01
A legtöbb időt a japánok töltik munkával, a franciák evéssel, a németek bevásárlással, a dél-koreaiak tanulással, az amerikaiak TV-nézéssel.

Az Our World in Data közgazdászai összegyűjtötték, hogy az OECD-országokban - összesen 33 országban - a 15-64 éves lakosok átlagosan mennyi időt töltenek az egyes jellemző tevékenységekkel. A lenti ábrán - nagyításhoz klikk a képre! - látható 23 ország a vizsgált 33-ból, sajnos Magyarország pont kimaradt a szűkített listából, hazánk adatai ide kattintva érhetők el táblázatos formában.

A legtöbbet a japánok dolgoznak, a 15-64 éves lakosság körében átlagosan napi 326 perccel, azaz kb 5,5 órával. Sokat dolgoznak még a kínaiak, a koreaiak, Európában pedig az osztrákok és a portugálok. Mi magyarok átlagosan napi 199 percet töltünk fizetett munkával, amivel az országok sorában a kevesebbet dolgozók közé tartozunk. Alvás tekintetében nincsenek látványos különbségek, naponta átlagosan 8-9 órát alszanak az egyes országok lakosai.

Nagyításhoz klikk a képre!


Tanulással a legtöbb időt Dél-Koreában töltenek a lakosok, átlagosan napi 57 percet - Magyarországon ez 38 perc naponta, átlagosan -, míg házimunkával a mexikóiak 202 perccel - Magyarországon is magas értéknek számít az átlag 150 perc. A legtöbb időt a franciák töltenek evéssel - napi átlag 133 perc, a magyar érték 101 perc -, az amerikaiak TV-nézéssel - 148 perc naponta, magyar érték 134 perc.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti értékek minden esetben a 15-64 éves lakosság átlagos adatait mutatják, ami például a tanulás esetén úgy is kinézhet, hogy lakosság java része egyetlen percet sem tölt tanulással, míg a 15-18 éves lakosság a nap jelentős részét a padban tölti.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra