Tanulmányok, előadások

Így valósul meg a női egyenjogúság

2020. március 11. 08:00:01
A női egyenjogúság mértékét számszerűsíti a Világbank Women, Business and the Law 2020 című elemzése, melyből kiderül, hogy a teljes egyenlőség mindössze nyolc országban valósul meg a vizsgált 194-ből. Magyarország az élmezőnyben.


A Világbank közgazdászai nyolc területen - mobilitás, munkahely, fizetés, házasság, gyermekvállalás, vállalkozás, vagyon, nyugdíj -, összesen 35 kérdés alapján vizsgálták, hogy a nők a férfiaknak kijáró jogok mekkora hányadával rendelkeznek.

Megnézték például, hogy a nők ugyanúgy utazhatnak-e országon belül és kívül, mint a férfiak, betölthetik-e ugyanazokat az állásokat azonos fizetések mellett, nyithatnak-e bankszámlát, vállalkozhatnak-e, vagy épp aláírhatnak-e szerződéseket éppen, úgy, mint a férfiak. A 35 kérdés alapján összeálló képet egy 1-100-ig terjedő skálán szemléltették a szakemberek a vizsgált 194 ország tekintetében, amely megtekinthető a lenti ábrán (nagyításért klikk a képre).

 

Nagyításért klikk a képre!

 

A teljes egyenjogúság nyolc ország - Belgium, Kanada, Dánia, Franciaország, Izland, Lettország, Luxemburg, Svédország - esetében valósul meg, míg az utolsó helyen rangsorolt országok Jemen, Szudán és Irán. Magyarország előkelő helyen szerepelt az összevetésben, hazánkban szinte teljes mértékben megvalósul a női egyenjogúság, a 96,9 százalékos érték alig marad el a legszűkebb élmezőnytől. Magyarország a közvetlen régiós mezőnyben az élen végzett, sorrendben a 94,4 százalékos Szlovákia, valamint a 93,8-93,8 százalékos Csehország és Lengyelország előtt.

A kontinensek, régiók közül a leginkább az észak-amerikai kontinensen és Európában valósul meg az egyenjogúság, míg Dél-Amerikáról és a Távol-Keletről ugyanez közepesen, Afrikáról és a Közel-Keletről pedig kevésé mondható el.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra