Tanulmányok, előadások

Így váltak mindenhatóvá a jegybankok

2020. január 9. 09:55:33
Kamatcsökkentések, negatív betéti kamatlábak, verbális intervenció, hitelösztönző programok, és egyre nagyobb méreteket öltő eszközvásárlások. Az infláció felélesztése, a munkanélküliség leszorítása, és a bankrendszer stabilizálása érdekében számottevően kibővült a jegybankok eszköztára az elmúlt 10 évben - a Növekedés.hu elemzése a mögöttünk álló évtized jegybanki lépéseit tekinti át.


A 2008-as globális pénzügyi válság óta jelentősen megváltozott a jegybankok szerepe. A piacok soha nem látott mértékben kezdtek függni a központi bankok döntéseitől, miközben egyre kreatívabb ötletekkel rukkoltak elő a jegybankárok a hatékonyabb válságkezelés érdekében.

A mély recessziós környezet és az egekbe szökő munkanélküliség következtében 2008 magasságában a központi bankok világszerte látványos kamatcsökkentésekbe kezdtek. Az amerikai Fed kamatcsökkentési ciklusa egészen pontosan 2007 nyarán kezdődött, és 2008 végén ért véget, amikor is elérte az alsó korlátot az irányadó ráta.

Így váltak mindenhatóvá a jegybankok

A kamatcsökkentések terén mellesleg az Európai Központi Bank (EKB) sem tétlenkedett, és a válságot követően fokozatosan nulla százalékra vágta az irányadó rátát, amit mellesleg azóta is ott tart.

A jegybankok a kamatcsökkentések hatékonyságát azzal próbálták fokozni, hogy több alkalommal is szóban biztosították a piaci szereplőket, hogy tartósan alacsony szinteken tartják a kamatokat. Ennek köszönhetően kiszámíthatóbbá vált a monetáris politika és bátrabban hoztak döntéseket a piaci és reálgazdasági szereplők.

A 2008-as világgazdasági válság, és a 2011-ben kirobbant adósságválság az eurózónában új kihívások elé állították a központi bankokat. A hagyományos eszköztár már nem volt elegendő, ezért a pénzügyi rendszer stabilizálása és a hitelezés felpörgetése végett korábban még soha nem látott méretekben nem konvencionális intézkedések életbe léptetéséről döntöttek a jegybankárok.


Az elemzés teljes egészében itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra