Tanulmányok, előadások

Ilyen ütemben forrósodik fel a Föld

2018. október 5. 08:01:01
Találós kérdés: hány nagyon meleg napot - amikor a hőmérséklet 32 fok fölé emelkedik - fog megélni a 80. születésnapjának évében az az ember, aki 1970-ben született Budapesten?


A The New York Times és a kutatókat tömörítő Climate Impact Lab összeállított egy érdekes grafikát, mely megmutatja, hogy az egyes városok lakói az egyes években milyen számú nagyon meleg napot voltak és lesznek kénytelenek elviselni. A lenti linken található oldalon meg kell adni, hogy mely évben született, mely város lakosára vagyunk kíváncsiak. Nagyon meleg napnak tekintik azokat a napokat, amikor a hőmérő higanyszála 32 fok fölé emelkedik.

A lenti ábrán látható - nagyításhoz klikk a képre! -, hogy egy budapesti lakos, aki 1970-ben született, élete első évében mindössze 3 nagyon meleg napot élt meg, 2017-ben azonban már 12-t, 80 éves korában, azaz 2050-ben pedig várhatóan már 21-et fog. A budapesti felmelegedés természetesen egy világméretű tendenciába illeszkedik, a madridiak 2050-ben például a mostani 54 nap után már átlagosan 73 nagyon meleg napra számíthatnak, míg Varsóban a mostani 23-at 2050-ben már 30 követheti.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a felmelegedés - ha valóban bekövetkezik - az életünk szinte minden területén érezteti majd hatását, de leginkább a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban, az energiaiparban és a közlekedésben hozhat változásokat. Hozzáteszik, hogy a szegényebb országok lakosai, illetve a fejlett országok alsó jövedelmi csoportjai szenvedhetik meg leginkább a változásokat, továbbá az idősek és fizikai munkát végzők.


Az eredeti grafika a The New York Times oldalán itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra