2020. november 27. 7:00

Íme a legnagyobb adóparadicsomok listája

Évente mintegy 427 milliárd dollárt - 129 000 milliárd forint - veszítenek el az adórendszerek globálisan az olyan adóparadicsomok miatt, mint a Kajmán-szigetek, Luxemburg vagy az Egyesült Királyság.

A State of Tax Justice 2020 elemzése számszerűsíti a globális adóvisszaélések és adóelkerülés mértékét, sorba rendezve azokat az adóparadicsomokat, melyekben lecsapódnak a fenti pénzek. A lenti ábrán látható, hogy a bevezetőben említett 427 milliárd dollárnyi veszteség milyen arányban oszlik meg az egyes adóparadicsomok között.

Íme a legnagyobb adóparadicsomok listája

Az adóelkerülők legfőbb célpontja a Kajmán-szigetek, melynek pénzügyi rendszere globálisan mintegy 70,4 milliárd dollárnyi adót segít elbújtatni a hatóságok elől, ez a globális adóveszteségek 16,5 százaléka. Az Egyesült Királyság, és annak adóparadicsom szigetei 42,5 milliárd dolláros veszteséget okoznak globálisan, míg Hollandia 36,4 milliárd dollárral járul hozzá a globális adóelkerüléshez.

Érdekes, hogy a közbeszédben jelentős adóparadicsomként számon tartott Svájc nincs az élmezőnyben, az alpesi ország a globális adóelkerülés mindössze 3,0 százalékában nyújt segítséget.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövidítés itt olvasható.