2021. március 22. 7:00

Íme a legzöldebb országok listája

Korunk egyik legfontosabb kihívása az ökológiailag fenntartható életre történő áttérés. Lássuk, kik a világ legzöldebb országai és hol áll Magyarország a 180 elemű listán.

Az emberiség olyan ütemben használja el a Föld erőforrásait, ami hosszú távon fenntarthatatlan. A jelenleginél sokkal zöldebb, azaz ökológiailag fenntartható életvitelre van szükség. Hogy mit is jelent pontosan mindez és hogyan lehet számszerűsíteni, arra a Yale University kutatói adnak választ, amint az Environmental Performance Index (EPI) segítségével meghatározzák az egyes országok működésének ökológiai fenntarthatóságát.

Az EPI egy 32 mutatóból - például CO2-kibocsátás, levegő és víz minőség, biodiverzitás, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok, hulladékkezelés - összeállított index, amely 1-100-ig terjedő skálán számszerűsíti az ökológiai fenntarthatóságot a világ 180 országában. A lenti ábra - nagyításért klikk a képre - mutatja az európai eredményeket.

Nagyításért klikk a képre!

A világ legzöldebb országai Európában vannak, az élmezőny tagjai Dánia, Luxemburg, Svájc, az Egyesült Királyság és Franciaország. Magyarország a lista 33. helyén foglal helyet, a 21. Csehország és a 26. Szlovákia mögött, valamint a 37. Lengyelország előtt.

Kutatók hangsúlyozzák, hogy nagyon szoros összefüggés figyelhető meg az ökológiai fenntarthatóság és az adott ország fejlettsége/jövedelme között, nem véletlen, hogy a világ 40 legzöldebb országa mind a Világbank "magas jövedelmű" kategóriájából kerül ki.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövidítés itt olvasható.