Íme a teljes világgazdaság egy ábrán

A Világbank felmérése szerint 2019-ben 88 000 milliárd dollár volt világgazdaság mérete, amely tortából idén egészen biztosan jókora szeletet kiharapott a koronavírus válság. Az USA és Kína dominanciája egyre látványosabb.

A lenti ábra a Howmuch.net összeállítása alapján mutatja a világgazdaság összetételét, kék színnel ábrázolva Ázsia, zölddel Európa és rózsaszínnel az észak-amerikai kontinens országait. Az országok alatti számok ezermilliárd dollárban és a teljes világgazdaság százalékában mutatják az adott gazdaságok méretét.

Íme a teljes világgazdaság egy ábrán

A világ legnagyobb gazdasága továbbra is az USA 21 430 milliárd dollárral, amely a teljes világgazdaság csaknem negyedét teszi ki. A második Kína, 16,34 százalékos mutatóval, majd következik Japán 5,79, Németország 4,38 és India 3,28 százalékkal. Egyértelműen kirajzolódik a három nagy gazdasági blokk, Ázsia, Európa és az Észak-amerikai kontinens, akik több mint kétharmadát teszik ki a teljes világgazdaságnak.

A fenti számok még nem tartalmazzák a koronavírus válság hatásait, amelytől a Világbank elemzői azt várják, hogy 2020-ban mintegy 5,2 százalékkal veti vissza a világgazdaságot, jelentős szórás mellett. A krízis tehát egészen biztosan átrendezi majd a fenti összképet, amiből az elemzők várakozásai szerint Kína nyertesen, az eurózóna viszont vesztesen fog kijönni.


Az eredeti elemzés itt érhető el.