2021. február 05. 7:00

Íme a világ leginnovatívabb országai

Magyarország a fejlettségi szintjének megfelelően innovatív, ebben a tekintetben előzi Szlovákiát és Lengyelországot. A világ leginnovatívabb országa Svájc.


A Világbank közgazdászai 80 indikátor alapján - kutatás/fejlesztésre fordított összegek, kockázati tőke, high-tech iparágak kibocsátása - számszerűsítették, hogy ki mennyire számít innovatívnak. A 131 országot vizsgáló rangsorban Svájc lett az első, majd következett Svédország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság.

Magyarország a lista 35. helyén szerepel a 2020-as összevetésben, hazánk innovációs kapacitása megfelel a fejlettségi szintjének - hangsúlyozzák az elemzők. A régión belül Csehország a leginnovatívabb a maga 24. pozíciójával, miközben Szlovákia a 39. míg Lengyelország a 38. leginnovatívabb ország.

 

Íme a világ leginnovatívabb országai

 

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az innovációs kapacitás szoros összefüggést mutat az adott ország fejlettségi szintjével és egy főre jutó GDP-jével, egyedüli kivétel ebben a tekintetben a lista 14. helyén szereplő Kína, aki az egyetlen feltörekvő ország a TOP20-ban. A rangsor készítői rámutatnak, hogy Kína - mint oly sok más tekintetben - ma már inkább sorolható a fejlett országok közé.

További érdekesség, hogy immáron 10. éve vezeti a listát Svájc, miközben a skandináv országok kivétel nélkül megkerülhetetlen szereplői a világ innovációjának, a legnagyobb fejlődést ugyanakkor a távol-keleti országok mutatják, köztük is Kína, India, Vietnám és Dél-Korea. Habár a lista élén ma még döntően nyugat-európai országokat találunk, az erőviszonyok a jövőben gyorsan változhatnak, és innováció tekintetében a távol-keleti országoktól jelentős fellendülés várható - hangsúlyozzák a kutatók.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy összefoglaló itt olvasható.