Tanulmányok, előadások

Íme az összefüggés pénz és egészség között

2019. július 24. 08:00:01
A Howmuch.net a WHO adataira alapozva készített egy érdekes kimutatást arról, hogy mennyire függ az egyes országok egészségesen várható élettartama az egészségügyre fordított kiadásoktól. A válasz egyértelmű: nagyon.


A lenti ábrán az európai kimutatás látható - a többi kontinens adataiért klikk a lenti linkre -, vízszintes tengelyen ábrázolva a születéskor jellemző egészségesen várható élettartamot, a függőleges tengelyen pedig a dollárban mért, egy főre jutó egészségügyi kiadásokat. A két változó közti összefüggés erős, jól látszik, hogy azokban az országokban, ahol többet költenek az egészségügyre, magasabb az egészségesen várható élettartam.

 

Nagyításért klikk a képre!

 

Európában a legtöbbet a svájciak, a norvégok és a svédek költik egészségügyre, és úgy általában kijelenthető, hogy a legmagasabb szintű költés Nyugat-Európára jellemző. Ezzel párhuzamosan a legmagasabb várható élettartamok is itt jellemzőek, kivétel nélkül 70 év fölötti egészségesen várható élettartammal.

Magyarország a régiós költésnek megfelelő helyet foglal el - 943 dollárral számolnak egy főre vetítve a statisztikusok -, amihez a régiós átlagnak megfelelő, 65-70 éves egészségesen várható élettartam társul. A legalacsonyabb a költés és a várható élettartam Európa legszegényebb, keleti országaiban, a legalacsonyabb egészségügyi kiadással bíró Moldovával a sor végén.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra