Tanulmányok, előadások

Íme egy ábra arról, hogy mennyire gyors lehet a karantén utáni felpattanás

2020. július 27. 08:00:01
Történelmi összeomlást mutatott be március-áprilisban az amerikai kiskereskedelmi forgalom, hogy aztán nyár elejére ugyanilyen lendülettel talpra álljon. Közgazdászok számoltak azzal, hogy nagyon gyors lehet a feltámadás, de hogy ennyire?

A lenti, a Statista által összeállított ábra mutatja az amerikai kiskereskedelmi eladások havi bontású alakulását, milliárd dollárban. Jól látható, hogy ettől a statisztikától túl sok izgalomra általában nem lehet számítani, jellemzően egy rendkívül szűk sávban, stabilan emelkednek az értékek. Még a történelmi léptékkel mérve is nagyon súlyos pénzügyi-gazdasági válság, a 2008-as összeomlás is csupán kisebb korrekciót tudott kiváltani.

Íme egy ábra arról, hogy mennyire gyors lehet a karantén utáni felpattanás

Idén március-áprilisban azonban hirtelen összeomlott a kiskereskedelmi forgalom, a két tavaszi hónap alatt sorrendben 8,2 illetve 14,7 százalékos mínusz következett, köszönhetően a szigorú karantén intézkedéseknek. Az összeomlás ugyanakkor, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlt: júniusban már a tavaly júniusi értéknél 1,5 százalékkal magasabb eladásokat mértek a statisztikusok.


Korábbi posztunkban bemutattuk a Goldman Sachs elemzését, melyből kiderült, hogy a gazdasági válságok kiválóan kategorizálhatóak, a mostani, koronavírus és karantén válság pedig tipikusan a nagyon gyors lefolyású, pár hónapos krízisek közé sorolható. Van tehát okunk bízni abban, hogy a világ hamar talpra áll majd, és ezt már nem csak az elmélet állítja, de a gyakorlat is alátámasztja.


Az eredeti cikk itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra