IMF: Idén még 15 millió munkahely kerülhet veszélybe Európában

Idén még a GDP 2-3 százalékával kell segíteni a bajba jutott európai mikro, kis- és középvállalatokat, a támogatásokkal tavaly 30 millió munkahelyet lehetett megmenteni. Idén ennek a fele kerülhet még veszélybe - idézi a Növekedés.hu cikke az IMF két közgazdászát.

Állami mentőcsomagok nélkül tavaly megduplázódott volna a fizetésképtelen vállalatok száma - derül ki az IMF felméréséből, amely 26 országot (melyből 21 EU-tagállam) gazdaságvédelmi intézkedéseit vizsgálta. További segítség nélkül 15 millió munkahely veszhet el Európában, ezért nem szabad felhagyni a kkv-k támogatásával - vélik az IMF közgazdászai a felmérésről szóló nemrég megjelent elemzésükben.

A tavalyi évben a gazdaság súlyos zuhanásának megakadályozása érdekében elengedhetetlenek voltak a kormányzati támogatások és hitelvisszafizetési moratóriumok, mostanra változtatni kell a támogató programok szerkezetén és odaítélésének módszerein - írja elemzésében az IMF két közgazdásza, Alfred Kammer és Laura Papi. A lakosság, illetve a vállalkozások számára nyújtott állami mentőöv tavaly több millió európai vállalkozást és 30 millió munkahelyet mentett meg.

Az alábbi ábrán a vizsgált országokban a vállalatoknak nyújtott támogatások (pénzügyi segítség, hitelgarancia, hitelmoratórium, adókedvezmény és alacsony kamatok) megoszlása látható a magas, a közepes és az alacsony jövedelmű országokban (forrás: IMF):

IMF: Idén még 15 millió munkahely kerülhet veszélybe Európában

A kis- és közepes vállalkozásokat sokkal erősebben érintette a válság, mint a nagyobb cégeket, ezért erőteljesebb támogatásokra is volt szükségük. Annál is inkább fontos volt ezt felismerni a döntéshozóknak, mert ezek a cégek adják a világ bruttó hazai termékének negyven százalékát.

Az idei évben, amikor valamelyest még mindig gyengélkedik a gazdaság, de egyúttal már megkezdődött a lakosság átoltása is, szükség van a tavalyi támogatási rendszer átalakítására. Továbbra sem lehet teljesen kivonulni a rendszerből az államnak, hanem - ha módosult rendszerben is de - továbbra is segíteni kell a kilábalást. A szerzők szerint hozzávetőlegesen a bruttó hazai termék 2-3 százalékát kellene a gazdaságba pumpálni.


A Növekedés.hu elemzése itt olvasható teljes terjedelemben.