2014. január 29. 7:30

Jegybanki modellezés és a bolyongó változók

A monetáris politikában az elméletek sokszor nem működnek a valóságban. A véletlenszerűen bolyongó változókra vonatkozó bizonytalan előrejelzések csak esetlegesen alapozhatnak meg helyes döntéseket, a helytelen döntések pedig pontosan azokat a nemzetgazdasági veszteségeket okozhatják, amelyek elkerülése végett működnek a független jegybankok. Tatay Tibor, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense és Kotosz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem főiskolai docense a Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmányban a jegybanki politikák hatékonyságát vizsgálja.

Tatay Tibor - Kotosz Balázs

A fejlett országokban a monetáris politika irányítói a független jegybankok. A monetáris politika célkitűzéseit, eszköztárát minden közgazdasági kurzuson oktatják, a tankönyvi elmélet azonban sokszor nem működik tökéletesen a valóságban.

A tanulmány áttekinti a magyar jegybank utóbbi tíz évben megvalósított inflációs célkövetéses rendszerét, a monetáris politikai döntések meghozatalát támogató modellkereteket. Az inflációs előrejelzések készítéséhez használt modellek számos bemeneti változója olyan termék, amellyel a piacokon kereskednek. Emiatt a szerzők azt a kérdést tették fel, hogy a jegybanki elemzők pontosabb prognózisokat adhattak-e ezeknek a változóknak az alakulására, mint a piaci szereplők.

Több változó idősorát statisztikai (stacionaritási) teszteknek vetették alá, mintegy 50 000 tesztet futtatva. A tesztek alapján megállapították, hogy a változók az inflációs célkövetés időhorizontján alapvetően véletlen bolyongást mutattak. A vizsgált változók jövőbeni értékei nem prognosztizálhatók.

Vizsgálatuk eredményeként azt a következtetést vonták le, hogy a helytelen előrejelzésekre támaszkodva a magyar jegybank akár téves monetáris politikai döntéseket is hozhatott, nem kívánt irányba terelve a magyar gazdaságot.

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

Tatay Tibor a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense, Kotosz Balázs a Szegedi Tudományegyetem főiskolai docense