Tanulmányok, előadások

Jó erőben a magyar munkaerőpiac - OECD-elemzés

2017. december 1. 11:47:01
A magyar munkaerőpiac 2010 és 2016 között nettó 434 ezer új állást teremtett, amivel hazánk abszolút értékben alig marad el a japán vagy a francia munkahelyteremtés ütemétől. A legjobban az USA-ban nőtt a foglalkoztatottság, a legrosszabb adatot a görög gazdaság produkálta.

Az OECD készített egy érdekes felmérést a munkaerőpiaci folyamatokról, melyben elsősorban a robotizációra és a technológiai innováció hatásaira koncentrál, de megvizsgálja az egyes iparágak foglalkoztatásának változásától kezdve a termelékenység alakulásán át egészen a nők foglalkoztatásának alakulását is. Cikkünkben a foglalkoztatás változását mutatjuk be az egyes OECD országok vonatkozásában, az erre vonatkozó összefoglaló ábra lent látható.

Az ábrán a jobb szélső oszlopban látható az egyes országok foglalkoztatásának változása - ezer főben -, leolvasható, hogy míg az USA foglalkoztatása mintegy 12,2 millió fővel bővült 2010 és 2016 között, addig például a görög érték 634 ezerre, míg a portugál 221 ezerrel csökkent.

 

A magyar munkaerőpiac az egyik legjobban teljesítő volt a vizsgált időszakban - az ábra abszolút értékben közli az adatokat, vagyis nem arányosít a teljes munkaerőpiachoz -, a hazai gazdaság 2010 és 2016 között nettó 434 ezer új állást létesített, ami alig marad el a jóval nagyobb gazdasági erővel rendelkező japán, lengyel vagy francia adatoktól.

Az ábra szektorokra bontja a növekményt, a plusz állások többnyire a szolgáltatószektorban létesültek mind Magyarországon, mind az OECD átlagában, miközben a mezőgazdaság, a bányászat és a pénzügyi szektor jóval kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem tudott hozzájárulni a munkaerőpiac fellendüléséhez.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra