Tanulmányok, előadások

Jövedelmi egyenlőtlenségek: Magyarország a jobbak között

2019. április 2. 10:50:28
Magyarország a jövedelmi egyenlőség tekintetében a nyugat-európai országok szintjén van, a vagyoni egyenlőség terén pedig az OECD-átlagot hozza. A legegyenlőbb jövedelmi viszonyok Szlovákiát, a legegyenlőtlenebbek Dél-Afrikát jellemzik.


Az OECD Society at a Glance 2019 kiadványa számtalan igencsak érdekes statisztikát és összehasonlítást közöl a tag- és partnerországokról, melyek közül itt most a jövedelmi egyenlőtlenségeket tekintjük át. A lenti ábra a Gini-index alapján szemlélteti az egyes országok jövedelmi egyenlőtlenségét, ahol a 0-hoz közelebbi számok jelzik az egyenlőbb, az 1-hez közeliek az egyenlőtlenebb jövedelmi eloszlásokat.

Jól látszik, hogy a legalacsonyabb Gini-index Szlovákiára jellemző, de ugyancsak kedvező jövedelmi egyenlőtlenséget mutat a régió többi országa, köztük Magyarország is. Hasonló a jövedelem eloszlása Nyugat-Európában is, a dél-európai országokban azonban jóval nagyobb az egyenlőtlenség, mint ahogyan Japánban, az USA-ban, vagy épp Oroszországban is.

 

Jövedelmi egyenlőtlenségek

 

Az OECD a jövedelem mellett a vagyon eloszlását is megvizsgálta, ahol Magyarország a jövedelemnél jellemzőnél már magasabb egyenlőtlenséget mutatott. A társadalom legtehetősebb 10 százaléka birtokolja a vagyon közel 50 százalékát, ami hajszálnyival ugyan, de alatta marad az OECD-átlagnak. A legegyenlőbb eloszlást a vagyon tekintetében is Szlovákia mutatta - a vagyon 34 százalékát birtokolja a társadalom felső 10 százaléka -, míg a leginkább kiugró értéket az USA mutatta fel, ahol a legmódosabb 10 százalék az összvagyon több mint 80 százalékát birtokolja.


Az eredeti elemzés itt érhető el, a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségekről szóló rész a 98-99. oldalon olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra