2014. január 26. 0:30

Két tévhit a kínai gazdaság elkerülhetetlen átállásáról (Zhang Jun)

Kínával és a kínai gazdasági modellel kapcsolatban egyre több kritika lát napvilágot, Zhang Jun, a kínai Fudan University professzora ugyanakkor két alapvető tévedésre világít rá: Kína már most is élen jár a hatékonyságjavulásban, egy gazdasági átállás a beruházásokról a fogyasztásra pedig nem éles határvonal mentén történik.

A nyugati közgazdászok a Kínai modell kapcsán hangsúlyozzák, hogy az többé már nem fenntartható, vagyis a beruházásokra épülő növekedés kifullad, és Kínának át kell állnia a fogyasztásra és hatékonyságjavulásra épülő modellre. Amilyet egyébként a gazdag nyugati országok is követnek.

A professzor ugyanakkor rámutat, hogy nincs értelme arról beszélni, hogy Kína álljon át a hatékonyságjavulásra épülő modellre, hiszen a kínai gazdaság hatékonysága már ma is az USA és Japán tempójánál gyorsabban javul.

A másik kérdés az átállás kapcsán az, hogy Kínában túl sok a beruházás, kevés a fogyasztás, és ezt az arányt meg kell változtatni a fogyasztás javára. A professzor szerint ugyanakkor ezt nem mesterségesen kell megtenni, hanem engedni kell a természetes folyamatokat működni, melyek abba az irányba hatnak, hogy minél több egy országban a beruházás, annál jobban csökken az új beruházások hozama, vagyis a beruházások szintje a Kína gazdaság fellendülésével automatikusan csökkenni fog. Nincs tehát szükség átállásra a professzor szerint, a gazdaság magától fog átállni egy éles határvonalak nélküli folyamat során, amely folyamat egyébiránt már ma is tart.

Az eredeti elemzés itt olvasható.